Jak se zbavit nepříjemného knedlíku v krku

Mnoho z nás zažilo nepříjemný pocit, jako bychom měli v krku knedlík, který nás nutí neustále polykat a obtěžuje v běžném životě. Tento pocit, známý jako globusový syndrom, nemusí mít vždy jasnou příčinu, ale existuje několik způsobů, jak se s ním vypořádat.

Příčiny pocitu knedlíku v krku

Pocit knedlíku v krku může mít mnoho příčin. Často není spojen s žádným fyzickým zablokováním v krku, ale je spíše psychosomatický nebo spojený se stresem a úzkostí. Ostatní příčiny mohou zahrnovat:

  • Refluxní onemocnění: Kyselina stoupající z žaludku může podráždit krk a způsobit pocit knedlíku.
  • Alergie nebo intolerance: Alergie na potraviny nebo jiné alergeny mohou způsobovat otok v krku.
  • Hormonální změny: Některé ženy hlásí tento pocit při hormonálních změnách, jako je těhotenství nebo menopauza.
  • Zánětlivé onemocnění štítné žlázy: Zánět štítné žlázy, známý jako tyreoiditida, může vyvolat pocit knedlíku v krku.

Přírodní léčba "knedlíku v krku"

Pokud jste vyčerpali základní lékařské vyšetření a váš pocit knedlíku v krku není spojen s žádnou vážnou zdravotní stavbou, můžete zkusit některé přírodní léčby:

Relaxační techniky

Jelikož stres a úzkost mohou přispívat k pocitu knedlíku v krku, techniky jako jsou jóga, meditace a hluboké dýchání mohou pomoci uvolnit napětí ve vašem krku.

Teplé nápoje

Pití teplých nápojů, jako je bylinkový čaj nebo teplá voda s medem a citronem, může pomoci uklidnit podrážděné tkáně v krku a zmírnit pocit knedlíku.

Hlasová terapie

Pokud vaše práce vyžaduje mnoho mluvení, může to vést k přetížení hlasivek, což vede k pocitu knedlíku. Hlasová terapie u odborníka může pomoci naučit vás, jak efektivněji používat hlas, aby nedocházelo k přetěžování.

blog-knedlik

Doplňky stravy na "knedlíku v krku"

Doplňky stravy někdy pomáhají posílit obranyschopnost těla a zmírnit některé příznaky, včetně pocitu knedlíku v krku.

Omega-3 mastné kyseliny

Tyto kyseliny, které jsou bohaté na protizánětlivé účinky, mohou pomoci snížit záněty, které mohou být příčinou pocitu knedlíku v krku. Najdete je ve formě doplňků, jako je rybí olej, nebo ve zvýšeném příjmu ryb, jako je losos nebo sardinky.

Vitamin C

Jako silný antioxidant může vitamin C pomoci posílit imunitní systém a také pomáhat v boji proti infekcím, které mohou vést k pocitu knedlíku v krku. Vitamin C je k dostání ve formě tablet, kapslí nebo prostřednictvím potravin, jako jsou citrusové plody, kiwi, paprika a jahody.

B-komplex

Vitamíny skupiny B hrají klíčovou roli v celkovém zdraví nervového systému, který může být zásadně zapojen do reakce na stres a úzkost spojené s pocitem knedlíku v krku. Doplňky skupiny B můžete získat jak ve formě tablet, tak přirozeně z potravin jako jsou celozrnné obiloviny, maso, vejce a zelená listová zelenina.

Závěr

Pocit knedlíku v krku je nepříjemný, ale často neškodný. Pokud se potíže opakují nebo zhoršují, je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby se vyloučily vážnější příčiny. Mezitím mohou přírodní léčby a doplňky pomoci zmírnit příznaky a zlepšit vaše pohodlí.