Jaké magnesia existují ?

Hořčík, také známý jako magnesium (Mg), představuje nejdůležitější, avšak zároveň nejčastěji chybějící minerál v dnešní době.

Tento minerál je obsažen ve všech tkáních našeho těla a aktivně se účastní více než 300 biochemických reakcí, včetně klíčových procesů, jako je proteinová syntéza, produkce energie, tvorba testosteronu, inzulínová citlivost, absorpce vápníku a regulace sympatického nervového systému. Je tedy nezbytný pro správnou funkci všech tělesných systémů.

Až 68 % populace může trpět nedostatkem hořčíku, což vede k různým negativním symptómům, včetně křečí, úzkosti, nedostatku energie, špatného spánku, nervozity a snížené funkce mozku a srdce. Dlouhodobý nedostatek magnesia je spojen s vážnými onemocněními, jako jsou osteoporóza, chronický únavový syndrom, anémie, deprese a dokonce i syndrom přetrénování spojený s fyzickým tréninkem.

Před rozvojem intenzivní zemědělské produkce, která zahrnuje hnojení, orbu a používání pesticidů, bylo možné získat dostatek hořčíku z potravin. Avšak současně s tímto vývojem dochází ke ztrátě hořčíku z půdy, což odráží nedostatek tohoto minerálu v přirozených zdrojích potravy. Dalším faktorem ovlivňujícím nedostatek hořčíku je nadměrná konzumace cukrů, alkoholu, léků a stresu. V dnešní době jsme vystaveni vysokému stupni stresu, a právě v době stresu se spotřeba hořčíku výrazně zvyšuje.

Je tedy klíčové věnovat pozornost příjmu hořčíku a dbát na jeho dostatečnou úroveň v organismu. To může být dosaženo prostřednictvím vhodné stravy, která zahrnuje potraviny bohaté na hořčík, a případně i doplňků stravy, pokud je to nutné. Zajímavé je sledovat, jak moderní životní styl a změny v zemědělské praxi ovlivňují dostupnost tohoto důležitého minerálu a jak může jeho nedostatek negativně ovlivnit naše zdraví.


Formy hořčíku:

Je všeobecně známo, že všechny formy magnézia nejsou zcela srovnatelné. Anorganická forma Mg, konkrétně oxid hořečnatý, je využitelná pouze z 4% (nicméně má pozitivní účinky při řešení zácpy). Naopak organická forma, například citrát, vyniká absorpcí na úrovni 80%, avšak při vyšším dávkování může být spojena s projímavým účinkem, neboť zůstává ve střevě déle než je nezbytné.

Pro optimální prospěch těla a využitelnost jsou nejvhodnější organické formy hořčíku, i když i mezi nimi existují rozdíly. Mezi nejefektivnější formy patří trojice hořčíků, které jsme začlenili do našich produktů: Magnesium MALÁT, BISGLYCINÁT a TREONÁT. Všechny tyto formy jsou velmi dobře absorbovatelné, přičemž každá z nich může být využívána pro specifický účel a v různé části dne




 

Účinky hořčíku:

  1. Pomáhá vypořádat se se stresem.
  2. Zvyšuje anabolismus.
  3. Spolu s rostoucí náročností vašich tréninků se zvyšuje i vaše spotřeba hořčíku.
  4. Zlepšuje mozkové funkce.
  5. Účastní se také syntézy Glutathionu – nejúčinnějšího antioxidantu.
  6. Zlepšuje kvalitu spánku.
  7. Souvisí s celkovým zdravím a pocitem osobní pohody.
  8. Bojuje proti úzkostem a depresím.
  9. Snižuje záně***vost organismu.
  10. Pomáhá snižovat množství tělesného tuku.
  11. Účastní se detoxikačních procesů, odvádí těžké kovy, pesticidy, chemikálie a další toxiny z těla.
  12. Je součástí energetického metabolismu; aktivuje enzymy ATPázy, které souvisí s produkcí ATP (okamžité energie) během svalové práce.



Elementární hořčík

V současné době je téma elementárního hořčíku často diskutováno, a v důsledku toho někteří prodejci a výrobci zdůrazňují výhody hořčíkových produktů s "vyšším" obsahem elementárního hořčíku, přestože některé z těchto produktů mohou obsahovat uměle zvyšované množství nejméně využitelných forem, například oxidu (s absorpcí pouze 4%). Nicméně pojďme se vrátit k jádru věci – co vlastně znamená elementární hořčík?

Každá forma hořčíku je kombinací Mg + jiné molekuly nebo atomu jiného prvku nebo látky. Například oxid hořečnatý obsahuje 1 atom kyslíku + 1 atom hořčíku, zatímco bisglycinát je složen ze dvou molekul glycinu a jednoho atomu hořčíku. Vzhledem k tomu, že hořčík je velmi reaktivní kov, je vždy vázán ve sloučenině (chelataci).

Nyní se dostáváme k jádru věci. Množství elementárního hořčíku představuje čistou hmotnost atomů hořčíku ve sloučenině. Můžeme to ilustrovat na příkladu oxidu hořečnatého (MgO). Atom kyslíku má molární hmotnost 16, zatímco atom hořčíku má molární hmotnost 24. Celá molekula má molární hmotnost 40 (16 + 24). Takže v jedné molekule oxidu hořečnatého máme 16/40 = 40% kyslíku a 24/40 = 60% hořčíku.

To znamená, že 100 mg čistého oxidu hořečnatého obsahuje 60 mg elementárního hořčíku. Proto se oxid hořečnatý často využívá v různých výrobcích hořčíku, aby zvýšil množství elementárního hořčíku, i když je absorbován pouze z 4%. Z tohoto důvodu je vhodné upřednostňovat co nejčistší produkty, kde jsou použity pouze dobře využitelné formy hořčíku bez příměsí a směsí s oxidem nebo stearanem hořečnatým a dalšími formami magnézia, které tělo obtížně vstřebává. Tato filozofie čistoty je základem naší speciální výrobní linie, která umožňuje vytvořit kapsle pouze s magnéziem malátem, bisglycinátem nebo treonátem bez dalších příměsí a nadbytečných látek (éček).

Ptáte se, proč tři různé formy hořčíku?

Mezi nejlépe vstřebatelné formy hořčíku bez nežádoucích vedlejších účinků patří magnesium malát, bisglycinát a treonát. Každá z těchto forem hořčíku je vhodná pro různé účely a časy dne. Pro ty, kteří nemají čas na podrobné čtení článků, poskytujeme rychlé vysvětlení o hořčíkovém doplňování:

  1. Magnesium Malate (malát):

    • Vhodné pro: Ranní a dopolední hodiny pro svůj povzbuzující účinek.
    • Ideální pro: Jedince trpící chronickou únavou nebo starší osoby.

  2. Magnesium Bisglycinate (bisglycinát):

    • Vhodné pro: Odpolední a večerní hodiny po náročném dni nebo tréninku.
    • Ideální pro: Doplňování hořčíku do tkání, regeneraci a snížení stresového hormonu kortizolu.
    • Využito v: Královské Magnesium Bisglycinate ve své nejčistší podobě.

  3. Magnesium L-Threonate (Magtein):

    • Vhodné pro: Před spaním pro zklidňující účinek na mozek a nervovou soustavu.
    • Ideální pro: Podporu kognitivních funkcí a odbourání stresu a úzkosti. Může být také užíváno v menším množství během dne.

Tímto zajišťujeme, že každá forma hořčíku je pečlivě vybrána a optimalizována pro specifické potřeby a časy užívání, poskytujíc tak maximální efektivitu a přínos pro organismus.

 

Bisglycinát hořečnatý = uklidňující účinek

Bisglycinát hořečnatý je chelátová forma hořčíku, skládající se ze dvou molekul glycinu a jednoho atomu hořčíku. Tato forma hořčíku není jen výrazně účinná, ale zároveň i cenově dostupná. Vyniká vysokou biodostupností, což znamená, že je snadno absorbovatelná a využitelná tělem, a současně nevyvolává nežádoucí průjmové účinky či podráždění žaludku.

Díky obsahu glycinu, aminokyseliny spojené s relaxací, má bisglycinát hořečnatý uklidňující účinek a přispívá k redukci kortizolu, stresového hormonu. Glycin rovněž podporuje snížení pH v tenkém střevě, což zvyšuje jeho vstřebatelnost.

Pro optimální využití jeho uklidňujících vlastností se doporučuje užívat bisglycinát hořečnatý po tréninku a v odpoledních či večerních hodinách, aby pomohl snížit hladinu kortizolu v těle.

 

Přednosti a účinky bisglycinátu hořečnatého:

  1. Vhodný proti křečím ve svalech: Výzkum ukázal, že podávání bisglycinátu hořečnatého může snížit výskyt křečí v nohou, zejména u těhotných žen. Studie zahrnovala 80 těhotných žen, které užívaly 300 mg glycinátu hořečnatého denně.

  2. Může pomoci při nespavosti: Díky relaxačnímu účinku glycinu může magnézium bisglycinát uvolnit svaly, snížit stres (kortizol) a tak zlepšit kvalitu spánku. Studie provedená na starších jedincích ukázala, že užívání bisglycinátu pomohlo zlepšit nespavost.

  3.  Může pomoci zvládat příznaky PMS: Dvojitě zaslepená studie prokázala, že užívání 250 mg bisglycinátu hořečnatého denně může pomoci ženám zvládnout příznaky premenstruačního syndromu (PMS). Hořčík pomáhá snižovat prostaglandiny a zmírňovat menstruační křeče.

  4. Snížení kortizolu a zlepšení regenerace: Glycin obsažený v magnéziu působí jako neurologický inhibitor, zpomalující nervový systém a tím snižující hladiny kortizolu a adrenalínu. Současně může zvýšit serotonin a podporovat stav relaxace. Magnézium bisglycinát je ideální formou hořčíku po tréninku, neboť nejen zklidňuje centrální nervový systém, ale také díky glycinu podporuje proteinovou syntézu.

Sečteno, podtrženo:

Magnézium bisglycinát nabízí nejlepší poměr cena/výkon mezi formami hořčíku. Je výborně vstřebatelný, nepůsobí projímavě ani při vyšších dávkách a neirrituje žaludek. Díky glycinu má uklidňující účinek a je vhodný po tréninku, před spaním nebo v odpoledních a večerních hodinách pro efektivní doplnění hořčíku.

 

Závěr

Možná si říkáte, že představa používat 3 různé formy hořčíku je odvážná. Beru na vědomí, že hořčík je klíčovým minerálem pro naše zdraví, a vzhledem k modernímu stresovému životnímu stylu jej máme často nedostatek, což zvyšuje jeho potřebu. Není nutné být biohackerem, abyste měli doma 3 druhy hořčíku pro různé situace.

Osobně používám magnesium malát v práci ráno a dopoledne pro jeho povzbuzující účinek. Po tréninku nebo v odpoledních hodinách po náročném dni si vybírám magnesium bisglycinát. Večer před spaním volím Magtein pro podporu kvalitního spánku. S energií a úzkostí jsem neměl nikdy velké problémy, ale pozoruji, že lépe zvládám stres. A to je klíčovým aspektem vnitřního štěstí a rovnováhy jak v životě, tak i v práci.

Pokud bych sečetl množství hořčíku, které denně užívám, dostali bychom se na přibližně 800 mg elementárního hořčíku. Během náročných dní jsem schopen zkonzumovat i gram elementárního hořčíku bez jakýchkoliv negativních účinků. Na závěr bych vám rád poradil: Když vaše tělo volá po hořčíku, poskytněte mu ho. :)


Jakub Knoflíček

Studie

1. Abbasi B1, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Faculty of Nutrition and Food Technology, Tehran, Iran.

2. Nahid Fathizadeh, MSc,* Elham Ebrahimi,** Mahboube Valiani, MSc,*** Naser Tavakoli, PhD,**** and Manizhe Hojat Yar, BS. (2010). Evaluating the effect of magnesium and magnesium plus vitamin B6 supplement on the severity of premenstrual syndrome. Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.

3. Uysal N, (2019), Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Medical Faculty, Department of Physiology, School of Medicine, Dokuz Eylul University, Balcova, Izmir, Turkey. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29679349

4. Abraham, G. E., & Flechas, J. D. (1992). Management of Fibromyalgia: Rationale for the Use of Magnesium and Malic Acid. Journal of Nutritional Medicine, 3(1), 49-59. doi:10.3109/13590849208997961

5. K. Held, I. A. Antonijevic, H. Künzel, M. Uhr, T. C. Wetter, I. C. Golly, A. Steiger, H. Murck. (2002). Oral Mg2+ Supplementation Reverses Age-Related Neuroendocrine and Sleep EEG Changes in Humans. Max Planck Institute of Psychiatry, Munich, Germany. Institute of Pharmacology and Toxicology, LMU, Munich, Germany. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2002-33195

6. Llobet, J. M., Domingo, J. L., G?mez, M., Tom?s, J. M., & Corbella, J. (1987). Acute Toxicity Studies of Aluminium Compounds: Antidotal Efficacy of Several Chelating Agents. Pharmacology & Toxicology, 60(4), 280-283. doi:10.1111/j.1600-0773.1987.tb01752.x

7. Domingo, J., G?mez, M., Llobet, J., & Corbella, J. (1988). Comparative Effects of Several Chelating Agents on the Toxicity, Distribution and Excretion of Aluminium. Human Toxicology, 7(3), 259-262. doi:10.1177/096032718800700305

8. Abbasi B1, Kimiagar M, Sadeghniiat K, Shirazi MM, Hedayati M, Rashidkhani B. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Faculty of Nutrition and Food Technology, Tehran, Iran.

9. King, D. E., Mainous III, A. G., & Woolson, M. F. (2005). Dietary magnesium and C-reactive protein levels. Journal of the American College of Nutrition, 24(3), 166-171. doi:10.1080/07315724.2005.10719461

10. Inna Slutsky, Nashat Abumaria, Long-Jun Wu, Min Zhuo, Susumu Tonegawa, Guosong Liu. (2010). Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2009.12.026