7 tipů: Jak porazit nespavost?

Trápí vás nespavost? Několik dnů po sobě jste se nedokázali pořádně vyspat? A nedostatek spánku si už na vás vybírá svou daň?! Nesoustředíte se, jste podráždění, všechno vám padá z rukou? Poradíme vám pár tipů, jak porazit nespavost a užít si kvalitní a plnohodnotný zdravý spánek.

1. Upravte prostředí ložnice

Kvalita vašeho spánku závisí v prvé řadě především na prostředí, ve kterém spíte. Pokud vám do ložnice svítí ostrá světla venkovního osvětlení a k vašim uším doléhá ruch z ulice, je jasné, že se asi moc dobře nevyspíte. 

Pořiďte si proto do své ložnice kvalitní a světlo nepropustné závěsy, které nastolí v místnosti tmu a zamezí hluku. 

Důležitá je také teplota v místnosti. Ideální teplota v ložnici by měla být do 20 °C. Postarejte se i o to, abyste měli kvalitní matrace a polštáře, které vás budou svým nepohodlím budit ze spánku.

2. Pravidelně se hýbejte

Říkáte si teď, co má pohyb společného se spánkem? Kupodivu hodně! Pravidelný pohyb je základem pro dobré spaní. Návrh bez názvu

Mozek při sportu vyplavuje hormon serotonin a ten tvoří hormon melatonin, který je zodpovědný právě za navození únavy a spánku. 

Pokud budete pravidelně cvičit, bude se vám lépe spát. Po fyzické námaze se vaše tělo unaví a spánek je pak hlubší a kvalitnější. Zkuste proto cvičit i před spaním, třeba jógu nebo stretching.

3. Přestaňte konzumovat alkohol a cigarety

Konzumace alkoholu a cigaret je pro navození spánku asi to úplně nejhorší. Alkohol zamezuje přirozenému spánku a spánek je po něm velice nekvalitní, přerývaný a plytký. To samé platí i o cigaretách a o drogách a omamných látkách ani nemluvě. 

Pokud tedy omezíte alkohol a cigarety, ideálně je úplně vysadíte, bude se vám spát mnohem lépe a po probuzení se budete cítit svěží a plni energie.

4. Omezte kofeinové a energetické nápoje

Nekouříte ani nepijete alkohol a i přesto máte se spánkem problémy? A dopřáváte si rádi kávu či kofeinové nápoje, mezi které se řadí nejen energy drinky, ale i colové nápoje, Kofola či čaje?

Nápoje s obsahem kofeinu jako je káva, čaj nebo různé energetické drinky slouží především k tomu, aby tělo nabudily. Proto není dobré konzumovat je před spaním. A v případě nespavosti ani během dne. 

Kofein užívejte pouze před tělesnou aktivitou, nejlépe v ranních či dopoledních hodinách. Před spaním si pak raději dejte mléko, bylinkové čaje nebo čistou vodu.

5. Vyhněte se stresu

Pořád nad něčím přemýšlíte? V hlavě vám víří tisíce myšlenek? Neustále si přehráváte rozhovory s kolegy a se šéfem? A klidně do hluboké noci rozjímáte nad tím, co se na vás v práci všechno řítí?

Ať už vás sužuje krátkodobý či dlouhodobý stres, ani v jednom případě není dobrý pro kvalitu vašeho spánku. Stres je nástroj mozku, který slouží k obraně nebo k útoku a tím k aktivitě. Zatímco spánek je funkce mozku určená k jeho regeneraci, během které byste si měli odpočinout a na všechno na chvíli zapomenout. 

Před spaním se proto snažte nemyslet na své problémy. Víme, lehce se to řekne, ale hůře udělá. Ovšem nebojte, existují způsoby, jak svou neposednou mysl zklidnit. Vyzkoušejte masáž, meditaci nebo různé relaxační techniky, abyste se uvolnili a připravili svou mysl na odpočinek. Skvělá jsou dechová cvičení, bylinkové čaje na uklidnění nebo jóga.

6. Minerální látky

Snímek obrazovky 2021-07-15 v 9.28.33Avšak všechno souvisí se vším. Nestačí se jen zklidnit. Je potřeba dbát na celkový zdravý životní styl. Důležité je doplňovat i potřebné minerální látky a stopové prvky

Základním palivem pro správnou funkci mozku a celého nervového systému je hořčík. Ten najdete přirozeně v potravě, avšak také si jej můžete koupit jako doplněk stravy v tabletách nebo šumivých nápojích. Zajistíte si tak dostatečný příjem tohoto minerálu, kterého všeobecně přijímáme do těla velmi málo.

Dalšími látkami potřebnými pro přirozenou funkci mozku jsou selen, zinek a měď. Ty jsou rovněž obsaženy v různých doplňcích stravy, jako je například BrainMax. V tomto přípravku najdete minerální látky nadávkovány v ideálním množství, které denně potřebuje váš organismus. 

Přípravek Melatonin Premium navíc podporuje přirozenou tvorbu hormonu melatoninu, který hraje významnou roli v prožívání kvalitního spánku.

7. Bylinky na spánek

V neposlední řadě si můžete ke kvalitnímu a hlubokému spánku dopomoci bylinkovými čaji. O těch už byla několikrát zmínka. Ovšem pozor, ne všechny bylinkové čaje jsou vhodné pro podporu spánku. Po kterých byste měli sáhnout?

Se spaním vám pomůže kopřiva dvoudomá, která snižuje tlak a čistí krev, třezalka tečkovaná, jež působí na zklidnění mysli, nebo také meduňka či levanduleSnímek obrazovky 2021-07-15 v 9.28.44

Vyzkoušet můžete i bylinkovou aromaterapii. Pověste si snítky levandule poblíž postele, vložte si levanduli pod polštář, nebo použijte levandulové polštářky, jejichž vůně vás před spaním hezky uklidní.

Spánek je důležitější, než si myslíte

Nezapomeňte ovšem na to, že kvalitní spánek je pro spokojený život naprosto klíčový. Proto, pokud vám žádná z výše zmíněných rad nepomůže a ani razantní změna životního stylu nezaznamená výraznější zlepšení, pak neváhejte a obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.

 

 

 

Autor článku: Tomáš Hýbner