Káva vs. doplňky stravy - Co je nejlepší na podporu energie?

Cítíte se unavení a bez energie? Do ničeho se vám nechce? Nebo vás čeká náročný sportovní výkon? Jak nejlépe v takovou chvíli doplnit energii?! S pomocí kávy či energetických nápojů, anebo je lepší sáhnout po doplňcích stravy? Poradíme vám, jak nejlépe doplnit energii.  

Látky podporující aktivitu organismu

Nejznámější a nejužívanější látkou na podporu aktivity organismu je kofein. Přirozeně se nachází v některých rostlinách, z nichž nejvíce využívaná je káva nebo čaj.

Káva má velký vliv na centrální nervový systém. Nabudí mozek i celé tělo a to je pak schopno vydat větší množství energie a lepší výkony. Ne vždy je však možné si kávu připravit a šálek si v klidu vychutnat. 

Jen si představte, že jste na horách, chcete podat svůj nejlepší výkon a najednou začnete zjišťovat, jak si zde, daleko od civilizace, připravíte šálek kávy. To je samozřejmě nesmysl.

Některé látky v ní obsažené navíc mohou u citlivějších jedinců podráždit žaludek nebo se jí můžete dokonce i předávkovat. Kofein v kávě totiž nelze dávkovat zcela přesně, a tak je předávkování poměrně jednoduché.

Jak dosáhnout efektivní dávky kofeinu?

Jak tedy dosáhnout přesné dávky kofeinu v těle? Jak doplnit energii i daleko od kaváren či obchodů? Jak zvýšit svůj výkon kdekoliv a kdykoliv? Vyzkoušejte doplňky stravy s kofeinem. Obzvláště ve chvíli, kdy máte málo času. 

Káva vs. doplňky stravy

Doplňky stravy pro podporu energie mají oproti kávě spoustu benefitů:

  • Obsahují přesnou dávku kofeinu.
  • Nedráždí žaludek.
  • Rychle doplňují a podporují energii.
  • Obsahují také další prospěšné látky pro podporu celkového zdraví.
  • Jsou jednoduché na užití.

Přesné dávkování kofeinu v doplňcích stravy navíc ocení lidé, kteří potřebují mít pod kontrolou svůj krevní tlak.  

Kofein a jeho pozitivní účinky na organismus

Kofein obsažený v doplňcích stravy pomáhá zvýšit čilost a hbitost, zbystřuje mozek a zlepšuje soustředění. Zvyšuje vytrvalostní výkon a kapacitu organismu při náročných činnostech. 

Bezpečná dávka kofeinu je 3 až 6 mg na kilogram tělesné hmotnosti člověka. V doplňcích stravy už ale máte přesně navážené účinné množství kofeinu, a tak nemusíte nic řešit. Stačí užít tobolku či dvě dle návodu na obalu.

Doplňky stravy vezmete všude s sebou

booster-30tblBalení doplňků stravy s kofeinem mnoho neváží a je skladné, proto je výhodné jej brát sebou na cesty, kdy potřebujete rychle zvýšit svůj výkon

Kofein obsažený v doplňcích stravy má rychlý nástup účinků a zvyšuje krátkodobou aktivitu, stejně jako působí dlouhodobě při sportu nebo pracovních činnostech. Působí na vyšší produkci adrenalinu, zrychluje dýchání a tělesný tep.

Jak na zdravé doplnění energie?

Ke zvýšení energie vám napomohou také minerální látky, stopové prvky nebo některé bylinky. Zinek, hořčík, vitamin K2 + D3 přispívají k přirozenému chodu organismu a podporují zdravou tělesnou energii. Stimulují normální mozkovou aktivitu a fyzickou činnost. 

Minerální látky jsou obsaženy také v doplňcích stravy, jako je Dr. Booster nebo BrainMax. Zde jsou nadávkovány v ideálním poměru pro správnou funkci organismu po celý den. Obsahují originální receptury, ve kterých najdete stopové prvky, minerální látky, bylinky, vitamíny a přírodní stimulanty.

Zajišťují okamžitý nástup energie, upravují soustředění, podporují paměť a dlouhodobě zlepšují mentální výkon. Při jejich pravidelném užívání se celkově zrychlují a upravují reakce organismu na podněty a zvyšuje se schopnost lépe se učit.

Bylinky pro podporu energie

Z bylinek, které jsou pozitivním přínosem pro vaše tělo a napomáhají k získání zdravé energie, je zajímavá rozchodnice růžová. Tato bylina zvyšuje koncentraci a paměť

Napomáhá při zvládání velkého fyzického i psychického výkonu, zlepšuje schopnost učení a koncentrace, odstraňuje únavu. Je významným adaptogenem. Užívá se sušená jako čaj nebo doplněk stravy v tabletách, kde je rozchodnice růžové obsaženo ideální množství pro váš svěží den. Obsahuje flavonoidy, které působí antioxidačně, silice a třísloviny.

Co je nejlepší na podporu energie?

Co je tedy nejlepší volba na podporu energie? Milovníci kávy teď s námi asi nebudou plně souhlasit, ale zcela nejvhodnějším a nejefektivnějším způsobem pro podporu energie jsou doplňky stravy

Nejen, že obsahují přesně definované množství kofeinu a dalších účinných složek, ale také je jejich užití velice jednoduché, bez nutnosti složité přípravy nápoje. Snadno se užívají, jejich účinek přichází v řádu minut a obsahují také další prospěšné látky, které v kávě nenajdete. Navíc se s nimi, v případě řádného užívání přesně dle návodu, tak snadno nepředávkujete.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner