Populární zkratka SPF: Zjistěte, co znamená a proč je důležitá i pro vás

Poslední roky společností čím dál víc znějí diskuze kolem takzvaného SPF. Bez pochyby je to důležité téma dotýkající se lidského zdraví. Proto přinášíme ucelený článek s informacemi o tom, co SPF je, před čím chrání a jak. Začtěte se.

 

Co je to SPF?

Někteří možná ví, co zkratka SPF znamená. Těm, kdo nemají tušení, nejspíš napoví úplný název Sun Protection Factor, u nás nejčastěji překládaný jako ochranný faktor před UV zářením.

SPF se uvádí číselnou hodnotou na obalech opalovacích krémů. Lidé si často myslí, že čím vyšší SPF krém má, tím více chrání pokožku před UV zářením, což není úplně přesné.

Aby to bylo všem jasné, vysvětlíme si teď skutečný význam tohoto faktoru.

 

Jak SPF pomáhá?

Hodnota SPF násobí dobu, po kterou se můžeme slunit, aniž bychom se spálili. To znamená, že pokud se nechránění spálíme za 10 minut, krém s SPF 50 tento čas prodlouží na 500 minut. Bezpečná doba na slunci tedy stoupne na 8 hodin a 20 minut.

Otázkou zůstává ten výchozí čas. U jednoho je to 10 minut, u jiného jen 5 nebo naopak přes 20 minut. Tohle souvisí s tzv. fototypem daného člověka – platí, že čím světlejší pleť, vlasy a oči máte, tím rychleji se spálíte.

 

Jak souvisí SPF a UV záření?

Důvodem, proč nás slunce spaluje, je UVB záření jakožto jedna ze složek slunečních paprsků, která v krajním případě způsobuje rakovinu kůže. SPF tedy prodlužuje odolnost těla před UVB.

Ze slunce ale vychází také škodlivé UVA záření způsobující předčasné stárnutí pleti, rozvoj vrásek a rovněž rakovinu kůže. Samotný SPF nás proti němu však neubrání.

 

Jak se chránit před UVB i UVA zářením?

Existují opalovací krémy, které poskytují ochranu před UVB i UVA zářením. Tato informace je vždy zřetelně uvedená na jejich obalu.

Dobrý krém na opalování tedy pomáhá proti:

  • spálení,
  • vysušení kůže,
  • vzniku vrásek,
  • rozvoji pigmentových skvrn,
  • předčasnému stárnutí kůže,
  • rakovině kůže.

Výborné je například voděodolné a hypoalergenní MedPharma opalovací mléko SPF 50 poskytující komplexní ochranu před sluncem. Obsahuje fyzikální i chemické UV filtry, navíc panthenol, vitamín E a aloe vera, které pomáhají zklidnění a regeneraci pokožky.

Pro děti doporučujeme variantu MedPharma opalovací mléko SPF 50 baby.

 

Chraňte svoji pleť i když slunce nepálí

To, že máme bránit pokožku před intenzívním slunečním svitem uprostřed horkého léta nejspíš nemusíme připomínat nikomu. Ne každý ale ví, že UV záření proniká i přes mraky, mlhu nebo smog. Proto, pokud vás nechrání oblečení, používejte opalovací krém i když slunce nesvítí.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner