Cordyceps: Zázračná čínská houba a její účinky na lidské zdraví

Cordyceps, nebo také housenice čínská, je houba, která má řadu příznivých účinků na lidský organismus. Už od dávných dob je součástí tradiční čínské medicíny. Má blahodárný vliv na lidské tělo, obsahuje mnoho minerálů a vitamínů. Posiluje rovněž imunitu. Jaké je její doporučené dávkování? Jak se cordyceps správně užívá? A s čím vším vám může pomoci?

Co je cordyceps

cordyceps1_1

Cordyceps je houba, která se nazývá také housenice čínská. Vyskytuje se na svazích hor v Číně, ve vysokých nadmořských výškách, až 3 500 metrů nad mořem. 

Tato houba napadá housenku hmyzu můry a parazituje na ní. Poté, co se housenka zahrabe do země a zemře, vyroste z ní plodnice houby. Místní obyvatelé šplhají pomocí lana po složitém terénu a housenky s houbou sbírají. V tradiční čínské medicíně byla houba cordyceps vždy využívána zejména k posílení organismu.

Příznivé účinky cordycepsu

Cordyceps obsahuje důležité minerální látky a vitamíny. Jsou v ní zastoupeny vitamíny skupiny B, D, E a K, dále pak železo, hořčík, vápník a fosfor

Účinkuje při různých obtížích. Lze ji použít jako doplněk stravy pro podporu imunitního systému a na posílení ledvin. Napomáhá také při astma a alergii. Tonizuje hladinu cholesterolu v krvi a účinkuje jako přírodní antibiotikum.

Působí rovněž na detoxikaci jater po nadměrném užívání léků. Napomáhá při podpoře plodnosti a hraje roli při léčbě některých onemocnění. Má příznivý vliv také na psychiku, uklidňuje a podporuje zvládání nadměrného stresu. Má rovněž pozitivní účinky na pleť, obnovuje její vitalitu a mladistvý vzhled.

cordyceps1

Vyzkoušejte kvalitní extrakt Cordyceps od Superionherbs

Pro koho je cordyceps vhodný

Cordyceps mohou užívat lidé, kteří si chtějí podpořit tělesnou imunitu nebo při různých obtížích a nemocech. Je však potřeba se vždy poradit se svým lékařem, obzvláště u závažných chorob, jestli je užívání cordycepsu pro vás vhodné.

Má cordyceps nějaké nežádoucí účinky?

Při krátkodobém užívání by nežádoucí účinky nastat neměly. Dávat pozor byste si ovšem měli při dlouhodobém užívání a hlídat si dávkování tak, aby nepřekročilo doporučené denní množství uvedené na obalu. 

V případě předávkování cordycepsem mohou nastat otoky, špatné psychické stavy nebo svíravé pocity hlavy. Zároveň není vhodné užívat cordyceps večer před spaním. Při různých onemocněních je potřeba se poradit s lékařem.

Doporučené dávkování cordycepsu

Cordyceps se prodává převážně v tabletách a je vhodné jej užívat po 1 – 2 tabletách denně. Mezi užíváním by měly být pravidelné přestávky. Je potřeba držet se pokynů výrobce na obalu krabičky. 

Tablety se užívají nalačno a neměly by se užívat večer před spánkem, kdy se tělo zahřívá, a také při nemocech se zvýšenou teplotou.

Cordyceps otestovali už tibetští pasáci yaků

Cordyceps tradičně využívala čínská medicína již po staletí. První zmínky o ní pocházejí už ze 7. století. Tibetští pasáci yaků ji náhodně objevili a užívali na různé neduhy a nemoci. Tato houba jim pomáhala zvládat obtížné životní podmínky v čínských horách. 

Je srovnatelná s ženšenem a dalšími významnými látkami tradiční čínské medicíny. Dnes je světově uznávaným doplňkem stravy a dopřát si ji můžete i vy. Koupí cordycepsu napomůžete svému tělu k lepšímu zdraví.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner