Čaga, houba ze severu: Její účinky a využití jako významný doplněk stravy

Sibiřská houba čaga, také nazývaná jako Rezavec šikmý, je houba, která se v Rusku a ve Skandinávských zemí hojně užívá na podporu zdraví. Spektrum jejích účinků je velmi široké a můžete ji vyzkoušet i vy. Nápoj nebo kapsle z houby čagy jsou vhodným doplňkem stravy při různých obtížích. Jak se kapsle s extrakty z čagy správně užívají? A má nějaké nežádoucí účinky?

Co je čaga?

Čaga je cizopasná dřevokazná houba, která roste na stromech břízy a dalších listnatých dřevinách. Vyskytuje se převážně v chladných oblastech ruské Sibiře, Finska a v celé oblasti Skandinávie

Její pozitivní účinky na lidský organismus jsou zde velmi dobře známy. Proto je od pradávna sbírána a používána jako nápoj.

Jak probíhá sběr houby čaga

Čagu můžete najít také na stromech v chladnějších oblastech Asie a Severní Ameriky. Její sběr ovšem není vůbec lehký. Při sběru je totiž potřeba dřevitou hmotu ze stromu odstranit. A čaga často roste ve velkých výškách

Po sklizni se čaga rozemílá na prášek a z něho se poté vaří čaj. Nemusíte si však zoufat, že byste museli šplhat po stromech. Čaga se dnes prodává i v nálevových sáčcích, ve formě tablet nebo jako prášek. K sehnání jsou také extrakty z čagy, které se užívají po kapkách. Ovšem asi nejjednodušší formou jsou kapsle s výtažky z čagy.

Příznivé účinky čagy

Čaga je velmi účinná na podporu celého organismu. Podporuje především zažívací trakt. Harmonizuje funkci střev a čistí játra. Zároveň posiluje imunitu organismu.

silné antioxidační schopnosti a je velmi prospěšná pro zdravý kardiovaskulární systém. Hraje roli při stabilizování krevního tlaku a napomáhá ke zdravé krvetvorbě.

Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Díky tomu, že je přisátá na kmen stromu, čerpá z něj mnoho živin. Najdete v ní vitamíny skupiny B, D a K. Je v ní také velké množství stopových prvků a minerálních látek, jako je křemík, hliník, železo, vápník, hořčík, sodík, mangan, draslík a měď

Obsahuje rovněž betulin, fenoly a melanin. Všechny tyto látky tvoří dohromady unikátní směs prospěšnou pro zdraví.

Má také protizánětlivé účinky. Pomáhá bojovat se stresem, účinkuje při kožních nemocech i pro podporu zdraví kůže. Rovněž příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Vědci zkoumají její účinky také při vážných nemocech.

caga-1

Vyzkoušejte kvalitní extrakt Čagy sibiřské

Správné užívání čagy

Užívat čagu mohou téměř všichni kromě malých dětí a žen v očekávání potomka. Lidé trpící nějakými chronickými nemocemi by se měli před jejím užitím raději poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Je vhodná pro osoby, které chtějí podpořit svůj zdravotní stav nebo ji užívat na podporu imunitního systému.

Čaga nemá při správném užívání žádné nežádoucí účinky.

Doporučené dávkování čagy

Čaga se prodává v různých formách, jako čaj, extrakt, tablety, kapsle či sypaná. Je dobré vždy dodržet dávkování uvedené na lahvičce či krabičce s čajem. 

Většinou se pije jeden šálek nápoje denně. Sypaný prášek prodávaný v tabletách si také můžete přidat do horké čokolády nebo do ovocného smoothie. Ve formě tablet se čaga užívá 1 kapsle ráno cca 20 minut před snídaní.

Chuť a vzhled čaje z čagy

caga_caj

Čaj je celkem chutný s hnědým až tmavě černým nálevem. Má silnou dřevitou vůni trochu připomínající meltu. Můžete si jej dosladit medem či cukrem, nebo zjemnit mlékem. 

Čaga posílí vaši imunitu

Čaga je skvělý pomocník pro posílení vaší imunity i jako detoxikace organismu. Vyzkoušejte čagu sypanou, ve formě čaje, tablet nebo jako kapky a udělejte tak něco málo pro své zdraví. Čagu samozřejmě doplňte o zdravý životní styl, pravidelný pohyb a častý pobyt na čerstvém vzduchu.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner