Druhy hořčíku a jejich význam pro lidský organismus

Hořčík patří mezi nejdůležitější minerály pro lidský organismus. Dalo by se říct, že jej potřebuje každá svalová buňka ve vašem těle. Hořčík je ovšem bohužel minerálem, který řadě lidí často chybí. A právě v takovém případě přichází na řadu potravinové doplňky. Pro člověka však nemusí být snadné vyznat se v jejich nabídce. A může za to i fakt, že je tento minerál dostupný v několika různých formách.

Proč by měl člověk hořčík užívat?

O významu hořčíku vypovídá to, že je pro člověka důležitý už v těle matky. Napomáhá totiž zdravému vývoji plodu a jeho nedostatek je potom často spojován s narozením dítěte s nízkou porodní váhou

Příznivé účinky hořčíku

Hořčík ale potřebujete pořád. Hořčík přispívá:

  • ke správné funkci nervového systému a svalů, 
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání, 
  • k elektrolytické rovnováze, 
  • k normálnímu energetickému metabolismu, 
  • k normální činnosti svalů, 
  • k normální syntéze bílkovin, 
  • k normální psychické činnosti, 
  • a podílí se na procesu dělení buněk. 

Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těle?

Dlouhodobý nedostatek hořčíku v těle může naopak vést k řadě problémů. Nízká hladina hořčíku se nejčastěji projevuje svalovými křečemi, ale také nespavostí, pocitem celkového vyčerpání apod.

Potraviny bohaté na hořčík

Je tedy zřejmé, že se vyplatí zařadit do své diety potraviny, které hořčík obsahují. Patří sem banány, dýňová nebo chia semínka, para ořechy, pohanka, špenát a řada dalších potravin. 

Někdy ale příjem hořčíku ze stravy zkrátka nestačí. A právě nyní přichází ke slovu potravinové doplňky.

Formy hořčíku

Hořčík lze na trhu sehnat ve dvou základních formách: anorganické a organické

  1. V prvním případě se jedná většinou o oxid hořečnatý
  2. V tom druhém může jít o celou řadu sloučenin, např. citrát, malát, bisglycinát apod.

Vliv formy hořčíku na jeho vstřebatelnost

Jednotlivé formy hořčíku se navzájem liší kromě jiného i jedním podstatný parametrem: schopností vstřebávat se

Obecně platí, že anorganické formy hořčíku se vstřebávají velmi špatně a jejich užívání by mělo být spojeno spíše se specifickými situacemi na doporučení lékaře.

Lépe vstřebatelné organické formy hořčíku jsou jakožto doplňky stravy mnohem vhodnější formou. Je však třeba vždy dávat pozor i na to, jaký má daný přípravek skutečný obsah prvkového hořčíku

Výrobci totiž občas „klamou tělem“ a udávají místo toho obsah té či oné sloučeniny, důležitý je ale hořčík jako takový. Jaké kvalitní doplňky s vysokým obsahem hořčíku lze tedy doporučit?

BrainMax Energy Magnesium

Tento doplněk doplňuje tělu hořčík ve formě soli kyseliny jablečné, tzv. malátu. Jedná se o vysoce vstřebatelnou formu hořčíku

Přípravek navíc obsahuje ve srovnání s řadou dalších dostupných doplňků elementárního hořčíku o několik procent více (konkrétně 164 mg v jedné kapsli). Užívání tohoto doplňku napomáhá udržení energie a celkově pozitivní fyzické kondice člověka.

Zkušenosti s přípravkem BrainMax Energy Magnesium

Kvalitu produktu dokládají i recenze na portálech e-shopů, kde se prodává. Uživatel jménem Standa na webu www.fitness007.cz napsal:

Jedna z nejlepších forem hořčíku na trhu, funguje přesně tak, jak má. Pro základní doplnění stačí 1 kapsle denně, nenašel jsem jiný produkt, který by měl tak vysoké množství hořčíku v jedné kapsli.

Energy-magnesium-BrainMax

Vyzkouším BrainMax Energy Magnesium s vysokým obsahem malátu

BrainMax - Draslík citrát + Hořčík malát

Tento doplněk stravy obsahuje kromě hořčíku i neméně důležitý draslík. Hořčík je v přípravku přítomen jako malát, draslík potom jako citrát. Výsledkem je opět velmi dobrá vstřebatelnost a podpora normálního fungování kardiovaskulárního systému, stejně jako napomáhání udržení fyzické i psychické pohody.

Kdo by měl přípravek BrainMax - Draslík citrát + Hořčík malát užívat

Přípravek lze doporučit všem lidem s vysokou mírou fyzické zátěže, pro sportovce i pro ty, kdo podstupují ve vyšší míře stres. Přípravek je v diskusích a recenzích hodnocen kladně. Kateřina Šromová na web www.fitness007.cz napsala:

Přípravek je dobrý, kapse lehce poživatelné, ale zjistila jsem, že moje potřeba hořčíku je mnohem vyšší, než přípravek obsahuje. Zkusím brát 2x2 kapsle denně. Pak bude celkový příjem 240 mg, to bude již snad dostačující.

draslik

Vyzkouším Draslík Magnesium od BrainMax

BrainMax - Performance Magnesium

Přípravek Performance Magnesium obsahuje hořčík v chelátové formě jako tzv. bisglycinát. Jedná se o velmi dobře vstřebatelnou formu. Současně tato forma nepůsobí na rozdíl od mnohých jiných na člověka projímavě.

Performance Magnesium BrainMax

Chci vyzkoušet Performance Magnesium 1000 mg

Kdy BrainMax - Performance Magnesium užívat

Přípravek je určen pro podporu regenerace svalů, stejně jako napomáhá návratu přirozené imunity. Přípravek je též nápomocný v případě problémům se stresem a usínáním

Hodnocení přípravku BrainMax - Performance Magnesium

Na řadě webů je přípravek Performance Magnesium hodnocen jako jeden z nejlepších doplňků s obsahem hořčíku. Např. na portále zboží.cz jej uživatelka p.bednarska hodnotila následovně:

Jsem na GAPS terapeutickém protokolu, důležitá je pro mě hlavně kvalita produktu. Toleruji tyto doplňky velmi dobře, jsem spokojená.

Pro koho není hořčík vhodný?

Potravinové doplňky s obsahem hořčíku nejsou obecně vhodné pro děti a těhotné ženy. Pro lidi s chronickými onemocněními a pro ty, kteří užívají další léky, může mít zvýšená hladina hořčíku neblahý vliv na jejich zdraví. Může jít o lidi, kteří užívají diuretika, léky na srdce, antibiotika apod.

Porada s lékařem je základ

V případě, že i vy užíváte nějaké léky, pak se před braním potravinových doplňků s hořčíkem poraďte se svým lékařem. Konzultace s odborníkem je koneckonců vhodná vždy, např. kvůli dávkování. Příliš vysoké dávky hořčíku totiž mohou způsobovat zažívací potíže a zbytečně zatěžují ledviny.

Hořčík jako must-have moderní doby

Vyzkoušejte i vy hořčík a odhalte jeho příznivé účinky na váš organismus. A aby měl ve vašem těle ještě lepší účinky, doporučujeme jej spojit s užíváním vitamínu B6. Hořčík vám napomůže k psychické pohodě a normální činnosti svalů. Doporučená denní dávka hořčíku činí 375 mg.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner