Lipozomální vitamín C: Proč užívat právě tuto formu

O tom, že je vitamín C pro vaše tělo důležitý, nepochybuje asi nikdo. Vitamín C si neumí tělo samo vyrobit, a proto je potřeba dodávat mu ho ve formě potravin, které jej obsahují. Ne vždy je ale strava tak dobrá a vitamín C vám prostě chybí. Potom přichází ke slovu doplňky stravy. I ty je ale třeba dobře vybírat. Dbát je potřeba hlavně na dobré vstřebávání – jako je tomu u lipozomální formy vitamínu C.

Vitamín C v doplňcích stravy

Vitamín C – chemickým názvoslovím kyselinu askorbovou – lze přijímat v různých podobách. Doplňky stravy mohou tělu poskytovat vitamín C v čisté podobě nebo v podobě minerální soli. V poslední době ale získává na stále větší popularitě tzv. lipozomální forma.

Co je lipozomální forma vitamínu C

Lipozomální forma vitamínu C se využívá pro řadu doplňků stravy. Lze si jí představit jako malou kapičku tuku, která chrání danou látku při průchodu organismem a jejím transportu na místo určení. 

V našem konkrétním případě je v této kapičce uzavřen vitamín C. Díky tomu nedochází k podráždění trávicího traktu a vitamín C se navíc výrazně lépe vstřebává do buněk.

Hledáte doplněk stravy s ideálním poměrem lipozomálního vitamínu C? Přinášíme vám výběr toho nejlepšího zde.

Proč užívat vitamín C v lipozomální formě?

Vitamín C plní ve vašem organismu řadu významných funkcí. Především napomáhá normálnímu fungování imunitního systému. Zvláště patrné je to v obdobích, kdy je vaše tělo vystaveno vyšší zátěži, ať už plyne ze stresu, fyzické aktivity, anebo ze sychravého počasí a chřipkové sezóny. 

Vitamín C dále přispívá:

  • k normální tvorbě kolagenu,
  • k normálnímu energetickému metabolismu,
  • k normální činnosti nervové soustavy,
  • k normální psychické činnosti,
  • k normální funkci imunitního systému,
  • k ochraně buněk před oxidativním stresem,
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání,
  • k regeneraci redukované formy vitaminu E,
  • a zvyšuje vstřebávání železa.

Vitamín C ovšem není lék

Ovšem vitamín C v podobě doplňků stravy by měl být pouze podporou a doplněním bohaté a pestré stravy. Nejedná se o žádný lék, tudíž nic neléčí.

Jeho hlavní podíl byste měli přijímat v podobě potravin. Kromě citrusů najdete vysoký podíl vitamínu C například také v jahodách nebo v červeném i černém rybízu. Angrešt sice není příliš oblíbený, ovšem i ten je bohatým zdrojem vitaminu C. Ze zeleniny je to potom například brokolice, špenát, kapusta nebo zelí.

Když je ale třeba příjem vitamínu C zvýšit, je čas na doplňky stravy. V takovém případě je vhodná jeho lipozomální forma.

BrainMax Liposomal Vitamin C

Vitamín C v lipozomální formě značky BrainMax se díky struktuře lipozomu velmi dobře vstřebává a bez problémů prochází jednotlivými částmi organismu. Nedochází proto ke zbytečným ztrátám a tělo je tak schopné využít vitamín C s maximální efektivitou

Lipozomální vitamín C od firmy BrainMax je k organismu šetrný, neboť nedochází k přímému kontaktu vitamínu C – kyseliny askorbové – se sliznicemi.

vitamin_C_liposom

Vyzkouším kvalitní doplněk stravy s vysokým obsahem lipozomálního Vitamín C 

Lipozomální vitamín C: brát či nebrat?

V případě, kdy vaše tělo potřebuje s vitamínem C trochu pomoci a bude vhodné jej užívat, volte raději jeho lipozomální formu. Pro vaše tělo i pro to, aby byl daný doplněk co nejúčinnější, je zkrátka nejvhodnější. Doporučená denní dávka vitamínu C činí 80 mg.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner