Rozchodnice růžová: Rostlina podporující nervový systém, paměť a celkovou odolnost organismu

Stejně jako celá řada jiných bylin, i rozchodnice růžová je pro své vlastnosti v bylinkářství už po staletí využívaná. Jedná se o rostlinu, která si nachází místo i v dnešní době. Hlavě u lidí, kteří se zajímají o čistě přírodní produkty, které lidskému organismu prospívají. Jaké příznivé účinky přináší?

Zajímavosti o rostlině

Rozchodnice růžová je nenápadná tučnolistá rostlina nižšího keřovitého vzrůstu, která roste především v chladném klimatu v arktické a subarktické oblasti na severní polokouli. V jižních oblastech ji najdete ve vyšších nadmořských výškách. 

U nás se vyskytuje jen vzácně v ledovcových kotlinách v Krkonoších a Jeseníkách. V přírodě si ji tedy nejspíš nenatrháte. Ale rozhodně můžete vyzkoušet zařadit do svého jídelníčku extrakt z této rostliny, který se běžně prodává jako oblíbený potravinový doplněk.

Příznivé účinky, pro které je rostlina žádaná

Občas je lidský organismus oslabený, a to různými vlivy. Může jít například o dlouhotrvající stres, rekonvalescenci po nemoci, nedostatek vitamínů, delší fyzicky náročnou aktivitu. A právě v tento okamžik je vhodné zařadit do jídelníčku potravinový doplněk.

Účinné látky obsahuje kořen, oddenek i nať rozchodnice růžové. Největší koncentrace prospěšných látek je ale v kořenu, který se zpracovává nejčastěji. 

Jde o antioxidant s řadou prospěšných látek, jako jsou flavonoidy, polyfenoly, organické kyseliny a minerály. Protože rozchodnice růžová patří mezi nejsilnější adaptogeny, příznivě ovlivňuje váš metabolismus a celkovou fyzickou a duševní pohodu.

Pozitivní účinky rozchodnice růžové

105_8980cb7a8a8e1f28b06da997502258a8-mmf1000x1000

Podívejte se na doplňky stravy, které obsahují kvalitní extrakty Rozchodnice růžové

Rozchodnice růžová dále přispívá:

  • při stresu,
  • k okysličení srdce a cévního systému,
  • k normální činnosti krevního oběhu,
  • pro normální trávení,
  • k fyzickým výkonům,
  • jako antioxidant.

Komu jsou potravinové doplňky obsahující rozchodnici určeny

Přípravky z rozchodnice jsou vhodné pro sportovce a podporují jejich fyzickou výkonnost. Jsou doporučovány i pro seniory pro podporu paměti a pro studenty, u kterých je velký požadavek na soustředění. 

Stejně tak přispívá spolu se zdravým životním stylem k dobrému spánku a zvýšení sexuální vitality. Posiluje celkovou odolnost vašeho organismu, což se hodí zejména v podzimním a zimním období, kdy je vaše tělo více ovlivněno výkyvy počasí a potřebuje silný imunitní systém.

Produkty z rostliny jsou určeny hlavně pro zdravé lidi bez diagnostikovaných závažných nemocí. Poslouží vám ke zvýšení vitality a jako prostředek při nadměrném stresu.

Pro koho není rozchodnice růžová vhodná

Přípravek z rozchodnice růžové rozhodně není vhodný pro malé děti a pro těhotné a kojící ženy. Pokud trpíte nějakými závažnými zdravotními problémy, raději se o konzumaci rozchodnice růžové poraďte se svým lékařem.

Poznatky o nežádoucích účincích

Produkty obsahující rozchodnici růžovou nemají doložené žádné nežádoucí vedlejší účinky. Ovšem pouze za předpokladu, že přesně dodržíte dávkování uvedené na obalu. 

Konzumace nadměrného množství rozchodnice růžové vám může způsobit bolest hlavy a nespavost. Proto nikdy neužívejte více tabletek, než jak je uvedeno na obalu.

Doporučené dávkování rozchodnice růžové

Nejčastěji se rozchodnice růžová užívá ve formě extraktu v kapslích, kde je obsah v jednotlivých kapslích 200 až 325 mg. Dávkování se pohybuje od jedné do tří kapslí denně, vždy před jídlem. 

Kapsle jsou vyrobené ze želatiny, což ale nemusí vyhovovat vegetariánům a veganům. V takovém případě si můžete zvolit variantu v prášku, kde se uvádí denní dávka jedna kávová lžička. Na trhu najdete také sušené směsi rozchodnice růžové ideální k přípravě čaje.

Doporučení na závěr

Přípravky z rozchodnice růžové jsou určeny k podpoře vaší fyzické a psychické pohody, k navození harmonie celého organismu. Na trhu najdete různé produkty, některé kombinují rozchodnici s jinými bylinami nebo doplňují také vitamíny, jiné obsahují 100% čistého přírodního produktu z rostliny. Pamatujte ale na to, že potravinový doplněk nikdy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu, ale jen ji vhodně doplňuje. Velkou výhodou je navíc přírodní původ.

Pokud si nejste jistí, zda je to produkt pro vás, obraťte se přímo na prodejce pro detailní informace.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner