Ashwagandha nebo také bylina mládí: její užívání a účinky jako doplněk stravy

ash1

Ashwagandha je účinný doplněk stravy užívaný pro snížení únavy a vyčerpání. Je také přírodním afrodiziakem a napomáhá ke zvýšení potence a tělesné vitality. Odkud ale pochází? Jak ji můžete správně užívat? A jaké je její doporučené denní množství? Na to všechno se podíváme v tomto článku. Čtěte dále a vše se dozvíte.

Co je Ashwagandha

Ashwagandha je tropická rostlina pocházející původem z Indie. Zde byla vždy využívána jako doplněk stravy při různých obtížích. Především však na potenci a vitalitu.

Roste na kamenitých a suchých půdách i v polopouštích. Vyskytuje se v Evropě, Asii i Africe. Rostlina dorůstá do výšky 50 až 200 cm. Její český název zní Withanie snodárná. Rostlině Ashwagandha se někdy také říká indický ženšen.

Příprava Ashwagandhy pro užití

Z rostliny se sbírá kořen, který je následně rozdrcen a připravuje se z něj osvěžující hořký nápoj. Kořen se dá také sušit na pozdější užití. V Indii se vaří tradičně s horkou vodou nebo mlékem. 

V našich končinách se většinou užívá extrakt z této rostliny v podobě tabletek nebo kapslí, jakožto přírodní doplněk stravy. Avšak pamatujte na to, že příznivé účinky rostliny se projevují, až po měsíci pravidelného užívání.

Příznivé účinky

Ashwagandha má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Jaké to jsou?

  • Podporuje duševní činnost a přispívá při únavě. 
  • Působí pozitivně na duševní zdraví a napomáhá relaxaci
  • Hraje roli při podpoře zdraví kardiovaskulárního systému.
  • Přináší výdrž, posílení svalů a udržení energie. 
  • Působí také jako afrodiziakum
  • Napomáhá zdraví reprodukčních orgánu a je významným antioxidantem. 
  • Přispívá k normální činnosti dýchacího systému.
  • Podporuje zdravý stav pokožky a jejího mladistvého vzhledu.

Obsahuje účinné látky withanolidy, z nichž každá rostlina má různé množství withanolidů. Nejlepší je proto vybrat si doplněk stravy s co nejvyšším obsahem těchto zdraví prospěšných látek. 

Má také protizánětlivé účinky, podporuje soustředění a má významný vliv na paměť. Přispívá k normálnímu krevnímu tlaku, cholesterolu a podporuje přirozenou hladinu vitaminu C v těle.

Užívání Ashwagandhy

Užívat by Ashwagandhu měli ti, kteří potřebují zvýšit svůj výkon nebo zlepšit paměť, či sportovci, kteří chtějí posílit svaly. 

Naopak by ji neměly užívat těhotné nebo kojící ženy a také malé děti. O jejím užívání by se měli s lékařem poradit lidé trpící nějakou chronickou nebo závažnou chorobou.

Má Ashwagandha nějaké nežádoucí účinky?

Nežádoucí účinky Ashwagandhy při krátkodobém užití nejsou známy. Je však potřeba dávat pozor na předávkování při dlouhodobém užívání. Objevit se u vás v takovém případě může nervozita, podráždění žaludku nebo naopak ospalost či průjem nebo zvracení. Proto se vždy řiďte pokyny na obalu a nikdy si nedávkujte Ashwagandhu více, než je doporučeno.

Doporučené dávkování Ashwagandhy

Při užívání Ashwagandhy byste měli brát zřetel na svůj věk, tělesný stav a hmotnost. Je potřeba dodržet dávkování uvedená na obalu od výrobce, případně se poradit se svým lékařem. 

Denní dávka většinou obsahuje 300 – 500 mg. Užívá se v kapslích nebo jako nápoj. Kapsle se dávkují zpravidla 1x - 2x denně v kteroukoliv denní dobu a je potřeba je zapít vodou nebo jinou tekutinou. Ideální je užít Ashwagandhu po jídle.

Ashwagandha je součástí ajurvédské medicíny

Ashwagandha neboli witánie snodárná je rostlina pocházející z Indie spadá i pod slavnou indickou ajurvédu. Její příznivé vlastnosti byly využívány už od dávných dob a vždy sloužila k probuzení vitality organismu. 

Používala se také jako afrodiziakum a na celkové odstranění únavy i posílení těla. A dnes si účinky této tradiční ajurvédské rostliny můžete vyzkoušet i vy.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner