Železo: Důležitý doplněk stravy pro vaše zdraví

Železo je klíčový minerál, který hraje zásadní roli v mnoha tělesných funkcích. Je zodpovědné za tvorbu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do všech částí těla. Bez dostatečného železa se naše tělo nemůže správně okysličovat, což může vést k řadě zdravotních problémů.

Proč je železo důležité?

Železo je nezbytné pro celkovou energii a vitality. Pokud je hladina železa v těle nízká, může to vést k anemii z nedostatku železa, což je stav charakterizovaný únavou, slabostí, bledou pletí a rychlou únavou. U těhotných žen může nedostatek železa zvýšit riziko předčasného porodu nebo nízké porodní váhy dítěte.

Jak získat železo z jídla

Železo lze získat z různých potravin. Mezi nejbohatší zdroje patří červené maso, drůbež a ryby. Vejce a mléčné výrobky také obsahují určité množství železa. Pro ty, kteří se stravují vegetariánsky nebo vegansky, jsou dobrými zdroji železa luštěniny, ořechy, semena, celozrnné obiloviny, tmavě zelená listová zelenina a obohacené obiloviny.

zelezo-doplnek-2

Kdy zvážit doplněk železa

Pokud se i přes vyváženou stravu setkáváte s příznaky nedostatku železa, může být vhodné zvážit doplněk železa. Tyto doplňky mohou být užitečné pro těhotné ženy, ženy v reprodukčním věku s těžkou menstruací, vegetariány a vegany, lidi s určitými zdravotními stavy, jako je celiakie nebo Crohnova nemoc, a pro ty, kteří se zotavují z operace nebo krvácení.

Nicméně je důležité konzultovat užívání doplňků železa se svým lékařem, protože příliš mnoho železa může být škodlivé a vést k železné intoxikaci.

20 potravin, které obsahují nejvíce železa

  1. Játra z hovězího masa: 6.5 mg na 100 g
  2. Luštěniny (čočka): 6.6 mg na 100 g
  3. Vepřové játra: 18 mg na 100 g
  4. Špenát (vařený): 3.6 mg na 100 g
  5. Červené maso (hovězí): 2.7 mg na 100 g
  6. Ostruhy: 7.2 mg na 100 g
  7. Čočka: 3.3 mg na 100 g
  8. Cizrna: 6.2 mg na 100 g
  9. Temná čokoláda: 17 mg na 100 g
  10. Tofu: 2.7 mg na 100 g
  11. Ovesné vločky: 4.7 mg na 100 g
  12. Řepa (vařená): 2.7 mg na 100 g
  13. Brusinky: 0.9 mg na 100 g
  14. Arašídy: 2.2 mg na 100 g
  15. Sezamová semínka: 14.6 mg na 100 g
  16. Mandle: 3.7 mg na 100 g
  17. Vejce: 1.2 mg na 100 g
  18. Cuketa (vařená): 0.3 mg na 100 g
  19. Sardinky: 2.9 mg na 100 g
  20. Quinoa: 4.6 mg na 100 g

Je železo vhodné pro děti?

Ano, železo je nezbytné pro správný růst a vývoj dětí. Dostatečný přísun železa je klíčový pro tvorbu hemoglobinu, který kyslík přenáší do všech částí těla. Nedostatek železa může u dětí vést k anemii a může negativně ovlivnit kognitivní vývoj a chování.

Většina dětí získává potřebné množství železa z běžné stravy. Dobrými zdroji železa jsou červené maso, drůbež, ryby, luštěniny a obohacené obilniny. Některé děti, například předčasně narozené děti, děti s nízkou porodní váhou nebo děti s určitými zdravotními stavy, mohou potřebovat doplněk železa.

Nicméně, stejně jako u dospělých, příliš mnoho železa může být pro děti škodlivé. Doporučené množství železa se liší v závislosti na věku dítěte. Před zahájením jakéhokoli doplňku železa by měl být konzultován pediatr nebo lékař.

Je vhodné železo v těhotenství a po porodu?

Ano, železo je zvláště důležité během těhotenství a po porodu. Během těhotenství se zvyšuje potřeba železa, aby se podpořil růst a vývoj plodu a placenty. Železo je také klíčové pro tvorbu hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který přenáší kyslík do různých částí těla.

Nedostatek železa v těhotenství může vést k anemii, což může zvýšit riziko předčasného porodu a nízké porodní váhy. Některé studie také naznačují, že nedostatek železa v těhotenství může být spojen s vyšším rizikem postpartální deprese.

Po porodu mohou ženy také potřebovat další železo, aby nahradily ztráty železa z krvácení během porodu a aby podpořily tvorbu mléka během kojení.

Nicméně, stejně jako u všech doplňků, je důležité konzultovat užívání doplňků železa se zdravotnickým odborníkem. Příliš mnoho železa může být škodlivé a vést k železné intoxikaci. Doporučená dávka železa může se lišit v závislosti na individuálních potřebách a stavu zdraví.

 zelezo-doplnek-1

Autor článku: Tomáš Hýbner