Betaglukan: Dávka přírodního zdraví

V současné době je trh zaplaven nejrůznějšími potravinovými doplňky. Tyto doplňky se vždy chlubí vysokým obsahem té či oné látky. Jenže ne každý je odborník na biochemické procesy probíhající v lidském těle. Často se proto stává, že zákazník není schopen úplně dobře posoudit, co to vlastně znamená. Takovým příkladem je i betaglukan. Co to vlastně je? Jakou roli v našem těle hraje? A vyplatí se uvažovat o koupi potravinových doplňků s jeho obsahem? To vám vysvětlíme v tomto článku. Pohodlně se usaďte, začínáme.

Co je to betaglukan?

Z chemického hlediska je betaglukan přírodní polysacharid. Pro uživatele je ale spíše než přesná vědecká definice důležitější fakt, že se v lidském organismu může podílet na reakcích spojených s přirozenou funkcí imunitního systému.

Historie objevení betaglukanu

Pro vědu byl přírodní betaglukan objeven začátkem 20. století v některých druzích lišejníků. Vyskytuje se ale v mnoha dalších rostlinách a plodinách. Patří mezi ně nejrůznější houby, kvasinky, mořské řasy, ale také oves, neloupaná rýže či ječmen. 

V dnešní době stále intenzivně probíhá studium betaglukanů a jejich vlivu na lidské tělo.

Proč jsou betaglukany užitečné?

Jak již bylo naznačeno, betaglukan se může zapojit do biochemických reakcí souvisejících s imunitním systémem

Příjem betaglukanu ve střevech aktivuje látky zvané makrofágy. Podporuje tak přirozenou obranyschopnost organismu a napomáhá chránit tělo před vstupem virů a bakterií. Betaglukany jsou navíc získávány z přírodních produktů a jsou tak k organismu velmi šetrné.

Čistě přírodní doplněk stravy: Královský betaglukan

Příznivé účinky betaglukanu

Betaglukan má význam pro přirozené fungování celé řady procesů lidského těla. Je tak vhodným doplňkem s rozličnými příznivými účinky od podpory udržení normálního krevního tlaku, přes příznivé účinky při léčbě diabetes, až po přispění k normální funkci kardiovaskulárního systému

Kdy užívat betaglukan

Příjem betaglukanu v podobě doplňků stravy je vhodný jak v době, kdy se člověk cítí dobře, tak i v obdobích, kdy si tělo říká o asistenci se zvládáním únavy nebo jiných neduhů.

Typickým zdrojem betaglukanu je hlíva ústřičná. Hlíva ústřičná je kromě toho nabitá i dalšími důležitými látkami jako jsou vitamíny, proteiny, kyselina listová či vláknina podporující přirozenou funkci střev.

Takovýto mix aktivních látek potom nemalou měrou přispívá k fyzické a psychické pohodě a celkově napomáhá k přirozenému fungování organismu.

Pro koho je betaglukan vhodný a jak jej dávkovat?

Betaglukan, jakožto potravinový doplněk, by měl ze své podstaty doplňovat zdravý životní styl a správnou životosprávu, nikoliv je nahrazovat. 

Pokud tak bude člověk konzumovat vyváženou stravu, cvičit i správně odpočívat a vyhýbat se škodlivým aktivitám jako je kouření nebo nadměrná konzumace alkoholu, potravinové doplňky s obsahem betaglukanu mu navíc ještě pomohou k tomu, aby jeho tělo dosáhlo přirozené rovnováhy a zkrátka fungovalo tak, jak má.

Doporučený je příjem asi 400 mg betaglukanu denně, doporučené dávkování je vždy uvedeno na obalu konkrétního potravinového doplňku.

Má betaglukan nějaké vedlejší účinky?

Betaglukan jako čistě přírodní produkt nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Pro koho není betaglukan vhodný? Kromě toho, že není určen malým dětem, by jeho užívání měly s lékařem raději konzultovat pouze těhotné a kojící ženy, případně chronicky nemocní pacienti

Doplňujte betaglukan po celý rok

Betaglukan patří mezi přírodní potravinové doplňky, které mohou být organismu prospěšné při zvládání nejrůznějších problémů. Ve spojení se zdravým životním stylem jej lze doporučit všem, kteří chtějí dosáhnout přirozené fyzické i psychické pohody a života si díky tomu užívat na maximum.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner