Reishi - Houba, která prospívá tělu i duši

Tradiční čínská medicína ve velkém využívá řady ingrediencí, které jsou u nás na západě prakticky neznámé. A to i přestože obsahují široké spektrum tělu prospěšných látek. Jsou proto vhodným základem pro přípravu potravinových doplňků schopných podpořit přirozenou fyzickou a psychickou pohodu organismu. Mezi takové ingredience patří i houba reishi, odborným vědeckým jménem ganoderma lesklá.

Co je reishi – ganoderma?

reishi1

Ganoderma lesklá je nápaditá houba s velkým kloboukem, většinou kaštanově zbarvená. Je to jednoletka, která během svého životního cyklu mění barvy od žluté přes červenohnědou, až po již zmíněnou kaštanovou.

Kde reishi roste?

Hostitelem ganodermy jsou dřeviny jako například ořešák, topol, dub i jiné. Houba napadá strom v místech, kde je narušená kůra, a tam po uchycení roste. Vyskytuje se i v našich lesích, není ale příliš běžná. 

Dá se reishi jen tak jíst?

Houba jako taková je na přímou konzumaci příliš dřevnatá a má hořkou chuť. Klasičtí houbaři jí proto v hledáčku nemají. To ale neznamená, že nemůže být užitečná.

Typické znaky reishi

Její lesklý vzhled, ne nepodobný lidské kůži, dal houbě české jméno lesklokorka lesklá. To latinské – ganoderma - pochází ze složení dvou slov, které vlastně znamenají totéž. 

Ganos znamená v řečtině lesklý a derma je termín, který v medicíně znamená kůže. Své uplatnění nachází houba především v asijských zemích, v jejich tradiční medicíně. Důvodem je vysoký obsah biologicky aktivních látek.

Proč je houba reishi tak zajímavá?

V houbě reishi se v poměrně vysokých koncentracích vyskytují antioxidační látky a vitamíny. Je také bohatá na železo, stopové prvky a další důležité minerály. Kromě toho v ní najdete vlákninu, nenasycené mastné kyseliny, esenciální aminokyseliny, proteiny a některé další látky napomáhající organismu v jeho přirozeném fungování.

Příznivé účinky reishi

Právě díky svému unikátnímu složení podporuje ganoderma procesy regulující obsah cukru v krvi, stejně jako napomáhá udržovat nízkou hladinu cholesterolu. Díky obsahu polysacharidů a aminokyselin podporují extrakty z ganodermy přirozené fungování imunitního systému. Jen v případě dobré imunity se tělo dokáže bránit nejrůznějším zdravotním komplikacím a nemocem.

ganoderma_strong-1

Chci vyzkoušet kvalitní extrakt reishi od Superionherbs

Pro koho jsou potravinové doplňky s ganodermou vhodné?

Ganoderma je vhodným doplňkem pro všechny, kteří bojují s únavou, jak tou fyzickou, tak i psychickou. Tou hlavní zbraní je samozřejmě zdravá životospráva, vyvážená strava, dostatek pohybu i odpočinku a co nejméně stresu

Samozřejmostí by mělo být i to, že dotyčný nekouří či nepije. Doplňky stravy s aktivními látkami tyto snahy nenahrazují, mohou ale v dosažení cíle napomoci.

Podoba doplňků stravy s extrakty z reishi

Extrakty z houby reishi se dají konzumovat v tabletách, kapslích, nebo jako tinktura či instantní nápoj. Často se kombinuje s ostatními rostlinami či houbami. 

Tyto přírodní doplňky jsou prakticky bez vedlejších příznaků. Užívat je mohou i děti starší 3 let. Pozor by si měli dát pouze lidé s alergií na houby

Pro těhotné ženy je před začátkem užívání na místě konzultace s lékařem. U kapslí se většinou užívá několik kapslí denně po dobu 4 - 5 dní, po kterých následuje dvoudenní pauza.

Reishi - Houba, která přináší příznivé účinky pro vaše tělo

Výtažek z houby reishi nezajistí člověku zdraví, může ale z pozice potravinového doplňku pomoci organismu k dosažení fyzické a psychické pohody. Pokud hledáte právě takový doplněk, reishi je správnou volbou.

642_reishi-triterpene

Extra silný extrakt z Reishi

 

Autor článku: Tomáš Hýbner