Glutathione - Fakta, která by vám neměla uniknout

Lidské tělo potřebuje pro své správné fungování celou řadu látek, které pro něj plní ty nejrozličnější úkoly. Některé jsou všeobecně známé, jiné takovou popularitu i přes svůj význam nemají. Mezi ty opravdu důležité patří i glutathione. Proč je tak významný a jak zajistit, aby vašemu tělu nechyběl? Čtěte dále a vše se dozvíte.

Co je glutathione?

Začneme ale úplně na začátku. Co to vlastně ten glutathione je? Pokud byste se na glutathione zeptali nějakého vědce, odpověděl by vám, že se jedná o tzv. tripeptid, tj. látku sestávající ze tří chemicky vzájemně propojených aminokyselin. 

Pro nás je ale spíše než chemická struktura důležitější fakt, že se jedná o látku efektivně brzdící vznik volných radikálů v těle.

Pozitivní účinky glutathionu

Jakožto antioxidant se glutathione podílí na celé řadě biochemických reakcí souvisejících s metabolismem, opravnými reakcemi, syntézou bílkovin a mnohými dalšími. Glutathione tak napomáhá udržet přirozenou funkčnost mnoha částí našeho organismu.

Odkud glutathione získáváme?

Naše tělo si umí glutathione samo vyrobit a také to dělá (vzniká konkrétně v játrech). To ale neznamená, že ho máme vždy dostatek. Kromě toho, že se jeho přirozená produkce snižuje s věkem, na ni také působí špatná životospráva či dlouhodobá fyzická a psychická zátěž.

24950_s-acetyl-l-glutathione-brainmax-jpg-eshop

Chcete doplnit Glutathion formou doplňku stravy? Vyzkoušejte oblíbený Glutathion S-Acetyl

Jak se projevuje nedostatek glutathionu?

Nedostatek glutathionu znamená, že nemůže plnit svoji základní funkci. Výsledkem je pro tělo tzv. oxidační stres

Jinými slovy, volné radikály negativně působí na váš organismus, což může vést ke vzniku různých poruch a onemocnění, urychlovat procesy stárnutí apod. V takovém případě je třeba hladinu glutathionu navýšit tím, že jej tělu dodáte a doplníte tak jeho přirozenou produkci.

Jak a proč přijímat glutathione?

Glutathione se vyskytuje v mnohých potravinách odkud jej můžete přirozeně brát. Patří mezi ně např. zelenina, především brokolice, česnek, květák, zelí či kapusta. Stejně tak jej najdete v luštěninách a v neposlední řadě jej obsahují i pivovarské kvasnice.

Glutathione najdete také v ovoci a v mase, stejně jako můžete jeho produkci podpořit cvičením a dostatečným příjmem vitamínů. Další možností je samozřejmě zvýšit příjem glutathionu v podobě doplňků stravy s jeho obsahem.

Glutathione v doplňcích stravy

Příjem glutathionu v podobě doplňků stravy je vhodný pro zajištění normálního fungování vnitřních procesů. Správným postupem je vždy konzultace s lékařem, obecně lze ale říci, že doplňky stravy s glutathionem rozhodně nejsou určeny pro děti. Stejně tak je porada s lékařem žádoucí pro těhotné i kojící ženy, či jakkoliv chronicky nemocné osoby.

Doporučená denní dávka glutathionu

Denní dávka přijímaná v podobě potravinového doplňku závisí na konkrétní situaci. Pohybuje se v rozmezí od 50 do 1 000 mg

Musíme ovšem upozornit na to, že efektivita perorálního podání je v případě glutathionu poměrně nízká a lékaři proto často volí injekci (intravenózní nebo intramuskulární podání), případně podání aerosolu. To je vždy věcí rozhodnutí lékaře.

Osobní zkušenosti s glutathionem

Osobní zkušenosti těch, kteří glutathione užívali nebo užívají, jsou vždy tím nejlepším zdrojem informací. Ideální je, pokud někoho takového znáte osobně, ale užitečné mohou být i recenze v internetových obchodech a na diskusních fórech.

U potravinových doplňků s glutathionem se často dočtete, že lidem byly doporučeny lékařem, tak jako v případě ověřeného zákazníka, který své zkušenosti shrnul na webu internetového srovnávače Heureka:

Zatím mi nákup vyhovuje. Produkt používám již 3. měsíc a nic negativního nepozoruji. Byl mi lékařsky doporučen, tak mu zatím věřím.

Jiný registrovaný uživatel popsal své zkušenosti s užíváním glutathionu na webu zboží.cz následovně:

Znatelné celkové zlepšení po mrtvici. Lepší prokrvení končetin. Snížení cukru v krvi.

Uživatelka na webu prozdravi.cz popsala v listopadu 2017 svůj dojem z užívání jednoho z glutathionových doplňků stravy takto:

Po dvouměsíčním užívání Glutathionu již nemám pocity stálé únavy a vyčerpanosti. Vrací se mi energie. Přípravek je zázračný a jelikož tyto záležitosti studuji, tak jsem jeho účinky předpokládala. Přípravek mě zřejmě značně detoxikoval. Přípravek budu používat dál.

Obecně lze říci, že pozitivní recenze a dobré zkušenosti na internetu převažují.

24950_s-acetyl-l-glutathione-brainmax-jpg-eshop

Vyzkoušejte proto i vy pozitivní účinky glutathionu a vyhněte se předčasnému stárnutí.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner