Jaké vitamíny v těhotenství

Jaké vitamíny a minerály jsou v těhotenství nejdůležitější a kterým se pro jistotu vyhnout? V tomto článku vám poskytneme seznam vitamínů pro těhotné ženy a rady, odkud tyto vitamíny čerpat.

Avšak ne všechny látky jsou v období těhotenství prospěšné, a proto se podíváme i na ty, kterým byste se měli vyhnout. Těhotenství je složitý přírodní proces vytváření nového života na naší planetě. Jistě se všichni shodneme, že takovou věc nemůžeme brát na lehkou váhu.

Vitamíny v těhotenství mají velký vliv na snadnější průchod celým těhotenstvím i na zdraví vás i vašeho plodu.

tehotna-blog-vitaminy

Jaké vitamíny v těhotenství jsou esenciální?

Vitamínů pro těhotné existuje celá řada, vybrali jsme proto pro vás ty, které jsou nejzásadnější a mají největší vliv na průběh těhotenství.

  • Hořčík
  • Vitamin C, D, B
  • Omega-3 mastné kyseliny
  • Železo
  • Vápník

Hořčík se podílí na tvorbě kostí a stavbě svalů. Během těhotenství se mnoho hořčíku z těla matky vyplavuje v moči, nebo také v mateřském mléku. Je tedy podstatné, abyste tento minerál doplnily.

Perfektně vstřebatelný hořčík si můžete pořídit právě na našich stránkách. Vitamíny C, D, B společně s vápníkem a železem mají na starost pevné kosti a správné funkce organismu.

Začněte svou péči o sebe i dítě ihned a objednejte u nás ještě dnes vitamin D. Mozek je naší řídící centrálou všeho. Aby se vašemu dítěti vyvinul mozek co možná nejlépe, doporučujeme mít dostatek Omega-3 mastných kyselin.

To bychom měli pro otázku, jaké vitamíny v těhotenství. Většinu těchto vitamínů a minerálů jste schopny doplnit běžnou stravou, ale u některých je snazší a finančně výhodnější si koupit doplněk stravy. Naopak vyhnout byste se měly právě cigaretám, alkoholu, drogám nebo nadměrnému užívání léků. Nebezpečná může být také káva. Pokud máte chuť na šálek kávy, dopřejte si raději tu bez kofeinu.

Dávkování vitamínů pro těhotné konzultovat vždy se svým lékařem

Během těhotenství jsou vitamíny a minerály velmi důležité pro správný vývoj plodu a zdraví matky. Nicméně, při užívání doplňků stravy, jako jsou vitamíny, je důležité mít na paměti, že dávkování by mělo být vždy konzultováno se svým lékařem.

Zde je několik důvodů, proč by těhotné ženy měly mít konzultaci se svým lékařem o dávkování vitamínů:

  • Zdraví plodu - Některé vitamíny a minerály jsou klíčové pro správný vývoj plodu, jako například kyselina listová, vápník a železo. Příliš nízký nebo příliš vysoký příjem těchto látek může mít negativní dopad na zdraví plodu.
  • Zdraví matky - Některé vitamíny a minerály jsou také důležité pro zdraví matky, jako například vitamín D, který pomáhá udržovat silné kosti a zuby. Nedostatečný příjem těchto látek může mít negativní dopad na zdraví matky.
  • Možné interakce s jinými léky - Některé vitamíny a minerály mohou ovlivnit účinnost jiných léků. Proto je důležité konzultovat s lékařem, pokud užíváte jiné léky nebo doplňky stravy.
  • Individuální potřeby - Každá těhotná žena má odlišné potřeby vzhledem k věku, váze, zdravotnímu stavu a dalším faktorům. Lékař může pomoci určit správné dávkování vitamínů, které bude odpovídat individuálním potřebám těhotné ženy.

vitaminy-zelenina

Některé vitamíny a minerály mohou být příliš toxické, pokud se užívají v příliš vysokých dávkách, jako například vitamín A. Proto je důležité dbát na doporučené denní dávky a konzultovat s lékařem před zahájením užívání jakýchkoli doplňků stravy.

V závěru je důležité podotknout, že těhotné ženy by měly mít konzultaci se svým lékařem o dávkování vitamínů a minerálů, aby se zabezpečilo zdraví matky a plodu. Dále doporučujeme přečíst samostatný článek o hořčíku v těhotenství.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner