Hořčík v potravinách

Hledáte zdroj hořčíku? Přírodního hořčíku je v potravinách více než dost. Ať už hledáte hořčík v potravinách obecně, nebo přírodní hořčík jako suplement, zaručujeme že po přečtení článku už budete mít jasno. Pro správnou hladinu hořčíku mnohdy stačí jen a pouze hledat zdroj hořčíku v potravinách.

Je to jako se svaly, pokud chcete vypadat jako Arnold, musíte chodit do posilovny. Stejně tak, pokud chcete, aby vaše tělo a nervový systém fungoval správně, je zapotřebí konzumovat takové potraviny, které jsou dobrý bohaté na hořčík. Účinky magnesia na vaše tělo jsou zásadní, když přijde na správné fungování svalů. Je to čtvrtá nejvíce zastoupena minerální látka v těle.

Hořčík v potravinách se nachází například ve špenátu. Nejbohatším zdrojem hořčíku bývají právě zelené potraviny. Dopřát si také můžete různé ořechy. Ať už jsou to kešu, vlašské ořechy, nebo arašídy, všude bude dávka hořčíku pro váš organismus. S ořechy také zvýšíte i svůj denní příjem zinku.

Pokud máte zdrojů hořčíku ve svém repertoáru stále nedostatek, doporučujeme zařadit do vašeho jídelníčku také luštěniny a semínka.  Dát si pár krát do týdne ovesné vločky, nebo fazole by mohlo stačit ke zpevnění vašich svalů a zlepšení funkcí vaší nervové soustavy. Důležité je, cítit se dobře ve vlastním těle.

V čem je hořčík tak výjimečný? Protože reguluje srdeční činnost a stará se. Díky němu se správně uvolňuje energie z glukózy a podporuje zdravý růst kostí a zubů.

Bez hořčíku v těle můžete pociťovat pocit únavy, podrážděnosti, náladovosti nebo také bolest hlavy anebo křeče. Nedostatek hořčíku se také projevuje špatným stavem nehtů a nezdravými vlasy. V krajních případech může hrát i roli při nemocech, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo jaterní cirhóza. Na našich stránkách prodáváme pouze ty nejkvalitnější doplňky stravy s hořčíkem. Navíc můžete vybrat z celé řady jiných vitamínů.

Potraviny s největším výskytem hořčíku

  1. Semena dýně - jedna šálek semen dýně obsahuje přibližně 150 mg hořčíku
  2. Kakaový prášek - jedna lžíce kakaového prášku obsahuje přibližně 27 mg hořčíku
  3. Špenát - jedna šálek špenátu obsahuje přibližně 157 mg hořčíku
  4. Avokádo - jedno středně velké avokádo obsahuje přibližně 58 mg hořčíku
  5. Čočka - jedna šálek vařené čočky obsahuje přibližně 71 mg hořčíku
  6. Mandle - jedna porce mandlí obsahuje přibližně 80 mg hořčíku
  7. Banány - jeden velký banán obsahuje přibližně 37 mg hořčíku
  8. Cizrna - jedna šálek vařené cizrny obsahuje přibližně 78 mg hořčíku
  9. Tmavá čokoláda - 100 gramů tmavé čokolády obsahuje přibližně 230 mg hořčíku
  10. Losos - 100 gramů lososa obsahuje přibližně 25 mg hořčíku.

 

Další užitečné články:

 

Zdroj: vimcojim.cz

Autor článku: Tomáš Hýbner