Je možné předávkování vitamínem D?

Vitamín D, respektive vitamín D3, patří k nejdůležitějším látkám, které pomáhají naší imunitě. Proto bychom se měli zajímat, jestli ho máme dostatek, a hlavně dbát na pravidelné doplňování.

Déčko si sice tělo umí vyrobit samo ze slunečních paprsků, ale tato schopnost s rostoucím stářím klesá. Faktem je, že nízkou hladinou vitamínu D3 trpí 30–50 % české populace. Lidé ho tedy mají málo a měli by se snažit deficit dohnat. Jak na to se dozvíte v tomto článku. A taky se dočtete, jestli hrozí předávkování vitamínem D3.

 

Jak vitamín D3 pomáhá

Možná víte, že vitamín D patří k tomu nejlepšímu, co dokáže nastartovat a udržet silnou imunitu člověka. Ale třeba vás překvapí, že déčko prospívá lidskému organismu i jinak.

Dostatek vitamínu D3 se pozitivně odráží na pevných kostech a zdravých zubech. Je to tím, že tento vitamín pomáhá vstřebávání vápníku, který je pro kosterní aparát a chrup tak důležitý.

Déčko také podporuje růst svalové hmoty a prospívá správné činnosti svalů.

 

Denní dávka vitamínu D3

Doporučená denní dávka vitamínu D3 je 17,9 μg, což odpovídá 715 IU (tuto jednotku často najdete na obalech doplňků stravy).

Možná vás zaráží, že se setkáváte i doplňky, které mají 5 000 IU v jedné kapsli. V tomto případě však člověk užívá 1 kapsli týdně, nikoliv denně, jak je zvykem.

Spolu s denní dávkou vitamínu D3 se dotýkáme také otázky možného předávkování. Musíme říct, že množství, které jsme před chvílí uvedli, je průměrná hodnota. Třeba v zimě a u těhotných žen lékaři doporučují dávku ještě vyšší. Z toho plyne, že za běžných okolností předávkování vitamínem D3 nehrozí. Teprve jeho výrazné nadužívání může vést k závratím, slabosti či zvracení.

 

Jak vitamín D3 doplňovat

Možností, která asi napadne každého, je jíst potraviny s vysokým obsahem vitamínu D3. Patří k nim tučné ryby, mořské plody, hovězí játra, vaječné žloutky či mléčné produkty. Bohužel, stravou jsme schopni pokrýt jen 10–20 % denní potřeby.

Proto doporučujeme vitamín D3 užívat jako výživové doplňky. Jejich výhodou je, že přesně víte, kolik déčka do těla dostanete, a zároveň se nemusíte nutit do pojídání ryb nebo jater, které možná nemáte v oblibě.

Chcete-li jít cestou doplňků stravy, určitě se vám osvědčí Královský Vitamin D3 obsahující 2 000 IU v jedné kapsli.





Doplněk stravy Královský Vitamin D3

 

Shrňme na závěr to nejdůležitější

  • Vitamín D3 prospívá imunitě, kostem, zubům a svalům.
  • S nedostatkem vitamínu D3 se potýká téměř polovina Čechů.
  • Doporučená denní dávka vitamínu D3 je 17,9 μg, respektive 715 IU.
  • Předávkování vitamínem D3 hrozí jen při jeho silném nadužívání.
  • Nejlepší formou užívání vitamínu D3 jsou doplňky stravy.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner