Otužování: K čemu všemu je dobré a jak s ním začít?

Otužování je mezi Čechy rok od roku oblíbenější. Otužují se všichni. Mladí i staří, ženy i muži, sportovci i úředníci. Zdravotní benefity, které s sebou takto populární aktivita nese, jsou obrovské. A to je také důvod, proč se čím dál víc lidí mění v otužilce. Můžete k nim patřit taky. Co přesně vám cílené vystavování chladu přinese a jak s otužováním začít? Vezměme to popořádku. 

 

4 + 4 benefity otužování

Na začátek jedna věc. Zázraky existují jen v pohádkách. Takže pokud počítáte, že blahodárné účinky otužování přijdou hned, jakmile odezní první drkotání zubů, čeká vás zklamání. Aby to začalo fungovat, musíte vydržet aspoň měsíc. Ale silná vůle se vám náramně vyplatí. Co konkrétně otužování přináší?

Železná imunita

Při pravidelném otužování si tělo nejen navykne lépe snášet nízké teploty, ale také se naučí čelit prudkým teplotním výkyvům – bavíme se o častém přecházení z klimatizovaného prostoru do venkovního horka v létě anebo o rychlém střídání třeskutých mrazů a oblev v zimě.

A co z toho? Budete odolnější vůči chřipkám a nachlazení. Buď vás vůbec nepostihnou, anebo je přečkáte s o poznání lehčím a kratším průběhem. 

Vysoká odolnost vůči stresu

Endorfiny. Vyplaví se vám do těla okamžitě po ukončení otužování. Ne nadarmo se endorfinům říká hormony štěstí. Když ve vás kolují, prožíváte psychickou pohodu, máte radost ze života, opouští vás všechny špatné myšlenky. A právě díky tomuto rozpoložení mnohem lépe zvládáte stresové situace.

Rychlé hubnutí

Vystavování těla chladu neznamená, že by vám snad tukové faldíky umrzly a sami odpadly. I když bylo by to krásné, hubnutí otužováním funguje jinak. Ale taky rychle.

Jde o to, že působení nízké teploty 2–3× urychluje metabolismus.

Silné srdce

Zima nutí srdce pumpovat rychleji. To proto, aby celé tělo dostávalo okysličenou krev a lépe čelilo energetickým ztrátám vyvolaným právě působením nízkých teplot. A když srdce tepe jako o život, stává se silnějším. Přece jenom je to sval, takže se tak i chová – intenzívním cvičením sílí.

Čtveřice dalších benefitů otužování

  • Snadnější regenerace svalů a kloubů
  • Mírnější alergie
  • Krásnější pokožka a vlasy
  • Vyšší mužská plodnost

 

Jak začít s otužováním aneb otužování pro začátečníky

Nadchla vás řada zdravotních přínosů, které s sebou otužování nese, a rozhodli jste se s ním začít taky, nejlépe teď hned? Než do toho po hlavě skočíte, přečtěte si tři naše rady začátečníkům.

Začněte zvolna

Když hned teď vletíte do sudu s ledovou vodou, nevydržíte v něm ani 10 vteřin. A i kdyby, užitek vám to určitě nepřinese, možná právě naopak.

Začněte raději postupně lehkým omýváním obličeje studenou vodou. Teprve, až doopravdy ucítíte, že máte na víc, začněte se sprchováním. Pouštějte na sebe převážně vlažnou vodu a jen občas ji na pár vteřin přehoďte na studenou. S rostoucím počtem sprchování poměr času pod vlažnou a studenou vodou začněte pomalu otáčet. Každopádně hned od začátku mějte na paměti, že sprchování by vždycky mělo končit studeným proudem vody.

Dbejte na pravidelnost

Daleko lepší, než se jednou za měsíc kousnout a sprchovat se půl hodiny ve studené vodě, je pravidelné otužování. Doporučujeme každodenní sprchu trvající 1–3 minuty na podzim a v zimě respektive 3–5 minut během jara a léta.

Zvedejte laťku

Jestli už vám sprchování studenou vodou nedělá žádný problém, nebojte se vrhnout na otužilecké koupání. Máte-li možnost, plavejte v řece. Stejně dobře ale poslouží i studená lázeň ve vaně nebo velkém sudu.

Opět platí, teplotu vody snižujte a dobu pobytu v ní prodlužujte postupně. Začněte s 15 °C a několikavteřinovým ponorem. I když budete laťku pomalu zvyšovat, nikdy nezůstávejte ve studené vodě:

  • déle jak 20 minut při teplotě méně než 15 °C,
  • déle jak 10 minut při teplotě méně než 10 °C,
  • déle jak 5 minut při teplotě méně než 5 °C.

A hlavně se vždy po vylezení hned osušte a teple oblečte.

 

K pevnějšímu zdraví vedou i jiné cesty

Začátky otužování jsou těžké a člověk musí vydržet dlouho, než se dostaví první účinky. Chápeme, že to není pro každého. Pokud vám jde otužování proti srsti, ale i přes to pro své zdraví chcete něco udělat, pomůžou vám doplňky stravy:

Otužování je životní styl vybraných jedinců, výživové doplňky praktickým posilovačem zdraví pro všechny. Obě cesty jsou správné, záleží jen na vás, kterou si zvolíte.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner