Přírodní hydratační zázrak pro vaši pleť: Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je složkou, která našla důležité uplatnění především v kosmetickém průmyslu. Co je to za látku a proč je tak populární? My už to víme a vy za chvíli budete vědět také. Pohodlně se usaďte, začínáme.

 

Co je kyselina hyaluronová

Kyselinu hyaluronovou označujeme jako glykosaminoglykan, což je jeden z lineárních polysacharidů. Přirozeně se nachází v lidském těle, které ji také umí vytvořit. Nejvíce je zastoupena v pokožce, pojivové tkáni a v očích. Právě oční sklivec jí obsahuje vůbec nejvíce.

Historie kyseliny hyaluronové

Kyselina hyaluronová byla objevena již v roce 1934 dvojicí vědců Karlem Meyerem a Johnem Palmerem, kteří působili na Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Ovšem patentována byla teprve v roce 1942 maďarským vědcem Endre A. Balazsem.

Záhy si věda všimla, že se jedná o látku velmi zajímavou. Nejprve se zkoumal její vliv na bolest u artritidy a osteoartrózy a využití pro ni našla záhy i plastická chirurgie, která s ní ovšem zatím ještě nezkrášlovala dámy, ale léčila pacienty s popáleninami.

 

Jaké jsou hlavní vlastnosti kyseliny hyaluronové

V těle funguje tato polysacharidová molekula především jako důležitá hydratační látka. Její nejdůležitější vlastností je totiž schopnost vázat na sebe vodu. Množství, které na sebe umí navázat, je skutečně pozoruhodné, jde až o 10 litrů vody na 1 gram.

Látka, která se pojí s mládím

Dalším zcela zásadním aspektem je, že v dostatečně velkém množství se kyselina hyaluronová vyskytuje hlavně v mladé pleti. To je i důvod, proč pokožka mladistvě vypadá, působí svěže a netvoří se na ní vrásky. Úplně nejvíce jí pak pochopitelně mají děti.

Jak kůže stárne, snižuje se i její schopnost produkovat dostatečné množství této látky. Navenek se to projeví suchostí, ztrátou pružnosti i vznikem drobných vrásek. První známky stárnutí se přitom mohou projevit velmi brzy, kůže začíná přirozeně stárnout už od 25. narozenin.

Kosmetický zázrak

Právě kyselina hyaluronová je tak obvyklou součástí nejrůznější pečující kosmetiky. Výhodou je, že se jedná o přísadu zcela bezpečnou, která je pokožce vlastní. Proto je dobře tolerována, alergické reakce se vyskytují jen vzácně.

 

Jaký je rozdíl mezi vysokomolekulární a nízkomolekulární kyselinou?

Pakliže se však rozhodnete napomoci své pleti a kyselinu hyaluronovou začnete doplňovat, vyplatí se vám vědět, že mezi jednotlivými preparáty je rozdíl v tom, co vlastně obsahují. Kyselina hyaluronová má totiž dvě základní podoby, a to tu takzvaně nízkomolekulární a vysokomolekulární.

Co je nízkomolekulární kyselina hyaluronová

Nízkomolekulární kyselina má skutečně molekuly velmi malých rozměrů. To jim dovoluje velmi efektivně proniknout do pokožky. Poskytnou jí tak dlouhodobou hydrataci, díky níž se kůže sama umí zevnitř regenerovat.

Co je vysokomolekulární forma kyseliny hyaluronové

Vysokomolekulární forma se vyznačuje asi 40x většími molekulami. Proto se nemohou vstřebat tak hluboko. Tento typ není sám o sobě horší, celá řada krémů a další pečující kosmetiky jej taktéž obsahuje. Nemůžete však od ní očekávat podobný efekt jako od nízkomolekulární formy, která umí na pohled výrazněji vyplnit vrásky.

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová dokáže na pleti vytvořit zvnějšku účinný film, který pleť chrání před nepříznivými vnějšími vlivy. Současně působí protizánětlivě.

 

Kyselina hyaluronová je účinná v kosmetice i pro vnitřní užití

Pokud si pořídíte kosmetiku s obsahem této látky, důležité je vědět, že ošetřování by mělo být pravidelné. Obvykle je možné gely, krémy a další přípravky aplikovat na pokožku denně, ráno a večer. Stejně tak je důležité vybrat si vhodnou kosmetiku určenou pro váš typ pleti.

Druhou oblastí, kde kyselina hyaluronová zažívá boom, jsou doplňky stravy. Vhodná a dokonce doporučená je tato látka totiž i pro vnitřní užívání.

Některé zdroje dokonce tvrdí, že kyselina hyaluronová užívaná vnitřně může mít totožné účinky jako sérum nebo injekce. Při vnitřním užívání nejen přispívá k tonizaci pokožky, ale bývá jí připisována i schopnost mírnit symptomy refluxu jícnu a podpořit celkový stav kloubů.

Kyselina hyaluronová je tedy pravým elixírem mládí, který vám pomůže dlouho vypadat a cítit se v kondici. Ostatně vyzkoušet si to díky produktům z Království zdraví můžete doslova na vlastní kůži.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner