Trpíte suchou pokožkou? Známe příčiny a nabízíme řešení

Kůže, jakožto životně důležitý orgán, nás chrání před infekcemi, reguluje tělesnou teplotu a zabraňuje vysoušení organismu. Proto je zásadní, aby byla zdravá. Pokud trpíte suchou pokožku, ale nevíte proč, ani jak tomu zabránit, teď vám to objasníme.

 

Zdravá, dehydratovaná, suchá pokožka… v čem je rozdíl

Zdravou pokožku přirozeně chrání hydrolipidický film tvořený hlavně vodou a kožním mazem (lipidy). Jde o neviditelnou bariéru, která zamezuje vnikání škodlivin do těla a zároveň pomáhá proti jeho vysoušení.

Bez hydrolipidického filmu, nebo při jeho poškození, je pokožka suchá a často dochází k její dehydrataci.

Dehydratovaná pokožka bývá napnutá, hrubá, přecitlivělá na dotek a někdy také ztrácí zdravou barvu. Většinou jde o krátkodobý problém, který správná péče snadno vyřeší.

Naproti tomu suchá kůže, odborně xeróza, vyžaduje stálou péči. Nejedná se totiž o přechodnou záležitost, nýbrž o jeden z typů pokožky, který doplňuje ještě normální, mastná a smíšená pokožka (a i ty mohou podlehnout dehydrataci).

 

Příčiny dehydratované nebo suché pokožky

Pojďme se podívat nejdřív na faktory, které jsou dané, a nic s nimi nezmůžeme, ani kdybychom stokrát chtěli. Bohužel.

Genetika

Někdo to má prostě dané po rodičích a se suchou kůží se už narodí.

Stáří

Jak léta přibývají, snižuje se produkce kožních lipidů a tím klesá schopnost pokožky udržovat vlhkost.

Hormony

Toto se týká hlavně žen po menopauze, protože jejich tělo už neprodukuje tolik estrogenu důležitého právě pro správnou pružnost kůže.

Klima

Hydrolipidickou ochrannou vrstvu pokožky může narušit časté vystavení horkému nebo studenému vzduchu. Proto je kůže nejnáchylnější k vysychání v létě a zimě.

Nemoci

Onemocnění, která mají vliv na zhoršenou kvalitu pokožky, jsou například lupénka, atopický ekzém, poruchy štítné žlázy, diabetes, nemoci ledvin, seboroická dermatitida nebo keratóza pilaris (kuřecí kůže).

Léky

Kromě nemocí stojí za nadměrně suchou pokožkou i užívání některých léků. Tento vedlejší účinek doktoři zjistili například u diuretik upravujících krevní tlak – odvodňují organismus. Podobně špatně na pokožku působí některá antibiotika.

To byly příčiny, které neovlivníme, nebo jen těžko. Vedle nich stojí faktory zhoršující kondici pokožky, u nichž naopak záleží hlavně na nás, jestli se jim budeme vystavovat, či nikoliv. Jsou to především tyto:

  • pobyt v příliš klimatizovaných nebo přetopených místnostech,
  • časté slunění bez opalovacího krému s dostatečným SPF faktorem,
  • užívání agresivních mýdel, kosmetických přípravků s alkoholem nebo čistiv s chlorem,
  • nadměrné koupání (sprchování), obzvláště v horké vodě,
  • špatný pitný režim – příjem méně jak 1,5 l tekutin za den,
  • kouření.

 

Možnosti boje s dehydratovanou nebo suchou pokožkou

Tou nejjednodušší možností, jak můžete čelit projevům příliš vysušené kůže, je vyhnout se příčinám popisovaným o odstavec výše.

Kromě toho určitě používejte hydratační kosmetické přípravky, zařaďte do jídelníčku správné potraviny, vsaďte na doplňky stravy nebo zkuste babské rady.

Hydratační kosmetické přípravky

Používejte krémy a jinou kosmetiku s vysokým hydratačním účinkem obsahující kyselinu mléčnou, ureu, kyselinu hyaluronovu, aloe vera či měsíček lékařský. Všechno jsou to látky, které pomáhají zvlhčovat pokožku a působí proti jejímu vysušování.

Pokožce prospívající potraviny

Obohaťte svůj jídelníček o nenasycené mastné kyseliny a vitamíny.

Dbejte na to, aby vaše strava obsahovala brambory, vajíčka, meruňky, červenou papriku, mango, dýni a citrusové plody. Tyto potraviny pomáhají obnovovat buněčnou tkáň a tím přispívají k regeneraci kůže.

Zařaďte taky celer a salátovou okurku jakožto potraviny zlepšující hydrataci a elasticitu pokožky.

Pochutnávejte si na ořeších a semínkách zásobujících tělo nenasycenými mastnými kyselinami, které promašťují kůži zevnitř.

Naopak se vyhýbejte těmto potravinám způsobujícím nadměrné vysušování pokožky:

  • cukr,
  • sůl,
  • uzeniny,
  • konzervované polotovary,
  • instantní jídla,
  • živočišné tuky,
  • alkohol.

Doplňky stravy dobré pro pokožku

Vedle správného jídelníčku užívejte také přírodní doplněk stravy s vitamínem E v dostatečném množství a snadno vstřebatelné formě.

Vitamín E je jedním z vůbec nejdůležitějších pro dobře hydratovanou pokožku. Dobře to vědí i kosmetické firmy, a proto ho často přidávají do svých prémiových produktů.

Dál na kondici kůže blahodárně působí také vitamín A, vitamín C, jód nebo zinek.

Babské rady

Poslední „zbraně“ proti dehydratované nebo suché pokožce, které zmiňujeme, jsou z kategorie tzv. babských rad.

Jednou z nich je pomazávání obličeje nesoleným vepřovým sádlem.

Nebo zkuste na 10 minut aplikovat pleťovou masku připravenou smícháním medu, olivového oleje a žloutku – všeho stačí po čajové lžičce.

 

Držte se toho, co vám funguje

Necháme na vás, jestli vysušenou pokožku budete ošetřovat kosmetikou, upravíte kvůli ní jídelníček, zařadíte doplňky stravy, případně se spolehnete na lidová moudra. Klidně zkuste všechno a najděte si cestu, která vám vyhovuje.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner