Zdravé vs. nezdravé tuky: Jaký je mezi nimi rozdíl? A kde najdete zdravé tuky?

Většina lidí má tuky zafixované jako všeobecně něco špatného. Jako něco, čemu byste se měli obloukem vyhýbat. A pokud se vám to nepodaří, tak alespoň je pořádně omezit. Jenže pravda leží někde úplně jinde. Samozřejmě, jsou i tuky, které vašemu zdraví zrovna neprospívají. Ovšem stejně tak jsou i takové tuky, bez kterých by život nebyl možný, tzv. zdravé tuky. V jakých potravinách najdete právě tyto zdravé tuky? K čemu jsou dobré? A v čem vašemu organismu prospívají?

Co jsou to zdravé tuky?

Základním rozdělením tuků, kterým jde tuky poněkud zjednodušeně rozdělit na zdravé a nezdravé, je dělení na nasycené a nenasycené mastné kyseliny

Nasycené vs. nenasycené mastné kyseliny

Nasycených mastných kyselin je v naší stravě obvykle přebytek. Tyto tuky bohužel mohou při zvýšeném příjmu způsobovat rostoucí hladinu cholesterolu. Právě kvůli tomu jsou někdy považovány za méně zdravé. 

Tyto tuky se nacházejí zejména v živočišných zdrojích a v palmovém oleji. Pokud byste je hledali v konkrétních potravinách, vyskytují se třeba v brambůrkách, smažených jídlech, fast-foodu, tučném masu, sušenkách apod.

Nenasycené mastné kyseliny jsou naproti tomu pro člověka obecně zdravější. Jedná se především o tuky omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, i když je jich samozřejmě více. 

Tyto tuky regulují veškeré biologické funkce ve vašem těle, a pokud byste je ze svého jídelníčku vyloučili, zadělali byste si na zdravotní problémy. Přispívají k normální činnosti srdce a cév, podporují imunitní systém, nervový systém nebo činnost pohlavních orgánů a pozitivně ovlivňují udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Potraviny bohaté na zdravé tuky - nenasycené mastné kyseliny

Zdravé tuky, tedy nenasycené mastné kyseliny, najdete například v ořechových plodech, jako jsou mandle nebo kešu oříšky. Při jejich konzumaci však myslete na to, že ořechy mají hodně kalorií, a tudíž se jich nedoporučuje konzumovat příliš velké množství. Obvykle se doporučuje hrst ořechů denně

Zdravé tuky dále najdete v rybách, mořských plodech, rostlinných olejích, luštěninách, semínkách, mléčných výrobcích, vejcích a také v některé zelenině a ovoci.

Doporučené mlsání s obsahem zdravých tuků

Pokud si chcete zajistit dostatek zdravých tuků, zde vám doporučíme pár dobrot, které jich obsahují dostatek.

Uzené mandle

Uzené mandle s netradiční slanou chutí mohou být vítanou změnou oproti spoustě sladkých mandlí, které známe. Mandle jsou na zdravé tuky velmi bohaté, stejně jako všechny ořechové plody.

Pražené solené kešu

Pražené solené kešu jsou takovou oříškovou klasikou, i když oproti klasickým praženým arašídům se jejich chuť poněkud liší. Určitě je vyzkoušejte, protože nejen, že jsou výborné, ale také obsahují spoustu zdravých tuků.

Ořechový mix

Pokud nevíte, jaké oříšky zvolit, můžete zkusit ořechový mix plný přírodních ořechů bez dochucovadel. Můžete tak jednoduše zjistit, jaké oříšky vám nejvíce chutnají.

Slaný ořechový mix

V případě, že vás láká náš ořechový mix, ale upřednostňujete oříšky solené, určitě vyzkoušejte náš TV slaný mix plný různých druhů slaných oříšků.

Brain mix s ořechy a semínky

Brain mix s ořechy a semínky je speciálně vytvořený na podporu mozkových funkcí. Obsahuje ořechy, semínka, kávu a banánové chipsy. I v tomto mixu tedy najdete zdravých tuků dostatek.

Zdravé vs. nezdravé tuky

A co byste si měli z tohoto článku odnést na závěr? To, že rozhodně ne všechny tuky jsou špatné. Bez tuků by vlastně lidský život ani nebyl možný, jelikož jsou součástí většiny našich biologických procesů. 

A pokud si chcete zdravých tuků zajistit dostatek, ale z našeho doporučení vás nic nezaujalo, neváhejte se podívat na web www.kralovstvizdravi.cz, kde si určitě vyberete to, co vám bude nejvíce chutnat.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner