Zdroje vitamínu K2

Menachinon, jak se vitamín K2 odborně nazývá, prospívá dobrému stavu kostí a správnému fungování cév. I když je nejužitečnějším z celého K-komplexu vitamínů, průzkumy říkají, že jeho nedostatkem trpí až 90 % populace. Proč to tak je a jak si můžeme vitamín K2 doplňovat?

 

Vitamín K2 v potravinách

Způsob zvýšení množství vitamínu K2 v těle, který napadne nejspíš každého jako první, spočívá v konzumaci správné stravy.

Co tedy do jídelníčku zařadit?

Potraviny s vitamínem K2

Surovina

Obsah vitamínu K2 ve 100 g

Natto (fermentované sójové boby)

108,9 µg

Sýr Pecorino

93,7 µg

Sýr Camembert

68,1 µg

Úhoř

63,1 µg

Sýr Emmental

43,3 µg

Sýr Roquefort

38,1 µg

Sýr Raclette

32,3 µg

Sýr Brie

12,5 µg

Hovězí játra

11,2 µg

Kuřecí maso

10,1 µg

Zdroj: Vitamin K2 Needs an RDI Separate from Vitamin K1

Problém s doplňováním vitamínu K2 čistě formou potravy budou mít hlavně ti, kterým nechutnají sýry a také lidé s alergií na mléčné výrobky.

Ale ani milovníci výše zmíněných surovin nemají vyhráno. Podle odhadů totiž strava pokrývá pouze cca 25 % doporučené denní dávky vitamínu K2.

 

Další zdroje vitamínu K2

Naštěstí, kromě upraveného jídelníčku existují i další zdroje vitamínu K2, které nám ho dodají v potřebném množství.

Patří mezi ně výživové suplementy. Jejich užívání je snadné, rychlé a bezproblémové. Místo vyvařování a chystání jídla polknete jednu kapsli a máte vystaráno.

Ovšem hlavní přínos doplňků stravy s vitamínem K2 spočívá v tom, že jimi pokryjete celou doporučenou denní dávku, která činní 150–200 µg.

Dokonce existují i produkty obsahující vitamín K2 dohromady s vitamínem D3. Tato kombinace prospívá kostem, cévám, zubům a posiluje obranyschopnost organismu.

Lidé, kteří mají vitamínu K2 a D3 dostatek, podstatně méně trpí zlomeninami, bolestmi pohybového aparátu, cévními poruchami a problémy s imunitou.

Jedním ze spolehlivých doplňků stravy zahrnujících zmíněné vitamínové duo je BrainMax Vitamin D3 & K2. Můžete ho vyzkoušet.

 

Recept na závěr

Pro ty, kteří se rozhodnou doplňovat si vitamín K2 potravou, máme na závěr tip na skvělou chuťovku. Sami jsme ji vyzkoušeli a je opravdu delikátní.

Pusťte si videorecept na nakládaný camembert podle Romana Pauluse.

A jestli se vám s sním nechce dělat, šáhněte raději po pohodlných doplňcích stravy.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner