Jaké vitamíny užívat v těhotenství?

Užívání správných vitamínů a minerálů během těhotenství je důležité nejen kvůli zdraví ženy, ale taky pro správný vývoj plodu. Tělo nastávající matky dostává zápřah, a proto je nutné mu dodávat dostatek živin.

Přečtěte si, co těhulkám nejvíc prospěje. 

 

Kyselina listová

Jde o vitamín B9, který je důležitý pro správný vývoj nervové soustavy plodu.

Kyselinu listovou je vhodné do jídelníčku zařadit ještě před otěhotněním. Mezi potraviny s vysokým podílem tohoto vitamínu patří kuřecí játra, brokolice, zelí, kapusta, špenát nebo řepa. 

 

Vápník

Tento minerál je nezbytný pro správný vývoj kostí zatím nenarozeného miminka.

Při jeho doplňování ve formě potravy by se nastávající maminky měly zaměřit nejen na mléčné výrobky, ale také na už zmíněnou brokolici, kapustu nebo špenát.

 

Železo

Jeho dostatečné množství v těle je zcela zásadní v prevenci před anémií (chudokrevností). Jedná se o nemocnění, při kterém červené krvinky nezvládnou rozvádět dostatečné množství kyslíku po těle.

Právě nedostatek železa patří k nejčastějším příčinám anémie u těhotných žen. Proto by měly být důsledné v jeho doplňování a pravidelně jíst hovězí maso, obiloviny, luštěniny nebo ořechy.

 

Nastávající matky, kterým se nechce měnit jídelníček, mohou zvolit komplexní doplňky stravy. Obsahují kyselinu listovou, vápník, železo a další v těhotenství prospěšné látky. Jedním z takových doplňků je VERRA Komplex Plodnost & Těhotenství poskytující potřebné živiny ženě i jejímu plodu.

VERRA – vitamínový komplex na podporu plodnosti a pro vývoj plodu

 

Voda

Kromě přísunu vitamínů a minerálů by nastávající matky neměly opomíjet správný pitný režim. Voda je totiž nezbytná pro dostatečnou hydrataci těla a prevenci otoků. Doporučeným minimem jsou aspoň 2 litry denně.

 

Zdraví ženy jako priorita

Každá žena by o svoje zdraví měla pečovat dlouhodobě, nejen v těhotenství. Jak být zdravá, krásná a fit za všech okolností se dozvíte v našem dalším článku.

 

Autor článku: Tomáš Hýbner