Kdy užívat zinek?

Zajímá vás, kdy užívat zinek pro jeho maximální účinky? Prozradíme vám vše, co potřebujete vědět. V dnešním článku odpovíme na otázky ohledně Zinku. Kdy brát zinek, jak dlouho zinek brát a další podstatné informace.

Než si řekneme, kdy užívat zinek, pojďme se nejdříve společně podívat, k čemu nám vlastně slouží a proč je dobré zinek brát. Zinek je především důležitý pro tvorbu imunitních buněk. Napomáhá kvalitě vaší kůže a podporuje syntézu DNA a bílkovin.

Zinek jako takový se nachází v běžné stravě, kterou přijímáme přes den. Avšak ne vždy je ho v potravinách dostatek pro ukojení potřeby našeho těla. Zinek se nachází v potravinách jako jsou např. ústřice, hovězí či jehněčí maso. Obsahuje ho i maso kuřecí a vepřové, ale pouze v malém množství.

 

Hlavní výhody užívání zinku:

  • Je důležitý pro plodnost a reprodukci
  • Zajišťuje normální chod metabolismu
  • Zvyšuje hladinu testosteronu
  • Podporuje hojení ran
  • Podporuje chuť k jídlu

Teď když už víme, čemu zinek v našem těle napomáhá, můžeme se začít zabývat otázce, kdy užívat zinek.

Kdy užívat zinek a jaká je doporučená denní dávka?

Zinek bychom určitě neměli brát na lačno. Z hlediska rytmu našeho těla je vhodné užívat zinek dopoledne. To znamená že první vhodný moment, kdy užívat zinek je po snídani.

Pokud však cítíte po užití zinku tlumivý efekt a jste unavení, doporučujeme brát zinek večer. Tedy po večeři. Pro muže doporučujeme užívat více zinku, pokud tvrdě trénují, nebo jsou v neustálém stresu. V takových případech bývá hladina zinku vždy deficitní.

Doporučená denní dávka zinku pro běžného člověka je dle české vyhlášky stanovena na 10 miligramů. Tato hodnota se může měnit s fyzickou aktivitou jedince. Vyšší dávku zinku by měly mít i těhotné a kojící maminky. Kvalitní a snadno vstřebatelný zinek můžete nakoupit zde: https://www.kralovstvizdravi.cz/zinek/

Jaké jsou vedlejší účinky zinku

  • nevolnost
  • zvracení
  • průjem
  • bolesti břicha
  • zápach z úst
  • zvýšená chuť k jídlu
  • závratě
  • ospalost
  • vyrážky na kůži

Při užívání příliš vysokých dávek zinku může také docházet k dlouhodobým zdravotním problémům, jako jsou například problémy s imunitou, nedostatek mědi a železa, které jsou potřebné pro správné fungování těla, a snížená schopnost vstřebávat jiné minerály. Je důležité dodržovat doporučené denní dávky zinku na konkrétním balení a konzultovat užívání přípravků se zinkem se svým lékařem, zejména pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

Časté dotazy na zinek

Mohou zinek užívat děti?

Ano, zinek je pro děti důležitý minerál a může být součástí jejich stravy. Děti potřebují zinek pro správný růst a vývoj, stejně jako pro správnou funkci imunitního systému a metabolismu. Nicméně, dávky zinku pro děti by měly být přizpůsobeny jejich věku a hmotnosti, a doporučené denní dávky by měly být dodržovány. Nadměrné užívání zinku u dětí může vést k nežádoucím vedlejším účinkům, proto je důležité konzultovat užívání přípravků se zinkem s lékařem nebo pediatrem.

Mohou zinek užívat těhotné?

Ano, zinek je pro těhotné ženy důležitý minerál a může být součástí jejich stravy. Během těhotenství se potřeba zinku v těle zvyšuje, protože zinek je důležitý pro růst a vývoj plodu, jakož i pro správnou funkci imunitního systému a metabolismu. Nicméně, dávky zinku pro těhotné by měly být přizpůsobeny jejich individuálním potřebám a doporučené denní dávky by měly být dodržovány. Případné užívání přípravků se zinkem během těhotenství by mělo být projednáno s lékařem nebo porodní asistentkou.

Zinek v tabletě, kapsli nebo tekutý?

Zinek je k dispozici v různých formách, jako jsou tablety, kapsle, roztoky nebo sirupy. Každá forma má své vlastní výhody a nevýhody a vhodnost závisí na individuálních potřebách a preferencích uživatele. Tablety a kapsle jsou obvykle nejčastější formou, protože jsou snadno přenosné a mají dlouhou trvanlivost. Na druhé straně, kapky a sirupy mohou být vhodnější pro osoby, které mají potíže s polykáním tablet nebo kapslí, nebo pro ty, kteří preferují tekuté formy.

 

Další užitečné články:

 

Zdroj: lékárna.cz

Autor článku: Tomáš Hýbner