Je vitamín C vhodný při kojení?

je-vitamin-c-vhodny

Vitamín C je důležitý pro zdraví a imunitu jak matky, tak kojence. Doporučené denní dávky vitamínu C jsou pro kojící matky 120 mg a pro kojence od 0 do 6 měsíců 40 mg.

Vitamín C se přirozeně nachází v mnoha potravinách a přípravcích pro kojící matky, ale pokud má matka nedostatek, může užívat vitamín C ve formě doplňku stravy.

Je však důležité konzultovat užívání jakéhokoli doplňku stravy s ošetřujícím lékařem nebo farmaceutem.

Je vitamín C vhodný pro těhotné?

Ano, vitamín C je pro těhotné ženy důležitý, protože pomáhá udržovat imunitu a podporuje růst plodu. Těhotné ženy by měly dodržovat doporučenou denní dávku vitamínu C, která je přibližně 85 mg.

Doporučuje se přidávat do stravy potraviny bohaté na vitamín C, jako jsou citrusové plody, kiwi, brokolice, papriky a jahody. Případně lze užívat i doplňky stravy, ale je vždy lepší konzultovat to s lékařem.

Je vitamín C vhodný pro malé děti?

Ano, vitamín C je pro malé děti důležitý stejně jako pro dospělé. Děti potřebují vitamín C pro podporu růstu a vývoje tkání, pro tvorbu kolagenu, pro zdraví kostí a zubů, pro imunitu a také pro podporu absorpce železa z rostlinné stravy.

Doporučená denní dávka vitamínu C pro děti závisí na věku a pohybuje se od 15 mg denně pro kojence do 6 měsíců až po 75 mg denně pro děti ve věku 9-13 let. Vitamín C se nachází v mnoha potravinách, jako jsou citrusové plody, kiwi, paprika, brokolice, jahody, rajčata a další.

Jde se předávkovat vitamínem C?

Ano, při konzumaci velkého množství vitamínu C je možné se předávkovat. Doporučené denní dávky jsou obvykle do 1000 mg pro dospělého člověka. Při vyšších dávkách může dojít k nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou bolesti břicha, průjem, zvracení, nevolnost nebo poruchy spánku. Předávkování vitamínem C je však vzácné a obvykle se vyskytuje pouze u lidí, kteří užívají příliš velké dávky v podobě doplňků stravy. Je důležité dodržovat doporučené dávky vitamínu C a v případě jakýchkoli obav konzultovat užívání s lékařem.

Jaké jsou vedlejší účinky?

Při příjmu vitamínu C v dávkách překračujících doporučené denní dávky mohou nastat některé vedlejší účinky. Mezi nejčastější patří trávicí potíže, jako jsou průjem, nevolnost, zvracení, nadýmání a bolesti břicha.

Dále může příjem velkých dávek vitamínu C snižovat hladinu mědi v těle, což může vést k ovlivnění metabolismu železa. U některých jedinců může při nadměrném příjmu vitamínu C dojít ke vzniku ledvinových kamenů a zhoršení funkce ledvin. Proto je důležité dodržovat doporučené denní dávky vitamínu C a případně se poradit s lékařem.

Další související článek na vitamín – C:

 

Autor článku: Tomáš Hýbner