Zinek v potravinách

Hledáte nejlepší zdroj zinku v potravinách? Jak doplnit zinek a mnohé další. Jak je již z názvu zřejmé Zinek se nachází v běžných potravinách. Co obsahuje nejvíce zinku se dozvíte v tomto článku.  Otázka, jak doplnit zinek se může zdát komplikovaná, ale odpověď rozhodně není. Poradíme vám, jaké potraviny ho obsahují nejvíce a také, kterým se vyvarovat, pokud chcete svůj příjem zinku zvýšit.

Nedostatek zinku v těle může zapříčinit pocity únavy, pomalé hojení ran a náchylnost k nemocím. Pokud nějaká z těchto indicií připomíná váš život, možná potřebujete doplnit zinek. Lidé, kteří si rádi pochutnají na semínkách a oříšcích mají správně našlápnuto ke správné funkci svého imunitního systému a zdravé pokožky.

Jak tento zinek doplnit? Co obsahuje zinek, který potřebujeme?

Začněte u zinku obsažen v potravinách. Následující seznam vám pomůže vybrat ty nejlepší potraviny:

  • Ořechy – Nejvíce zinku obsahují kešu a vlašské ořechy, ale ani s arašídy neuděláte krok vedle
  • Luštěniny – Z luštěnin jsou to například fazole, které obsahují dobře vstřebatelný zinek
  • Semínka – Jak jsme již zmínili, dýňová nebo slunečnicová semínka ho mají dostatek
  • Celozrnné cereálie – Ovesné vločky jsou levná varianta, jak zvýšit příjem zinku
  • Maso – Dalšími skvělými způsoby, jak doplnit zinek je především hovězí maso

Pokud se stále ptáte, co obsahuje zinek, máme pro vás pár posledních netradičních potravin, do kterých byste to možná neřekli.

Počínaje ústřicemi, ty zaručeně smažou otázku: „Jak doplnit zinek?“ z vašeho vyhledávače navždy. Zinek v potravinách se vyskytuje opravdu často. Svůj denní příjem zinku neurazíte ani tmavou čokoládou.

Pro lehčí a finančně nenáročný výběr doporučujeme objednat doplňky stravy, které zaručí abyste měli dostatek zinku klidně po celý rok.  Tento vysoce vstřebatelný zinek můžete doplnit i v kombinaci s dalšími užitečnými vitamíny, nejčastěji například se selenem nebo třeba vitamínem C.

Jaké další potraviny obsahují zinek a kolik

  1. Mořské plody: jako jsou ústřice, krabi a krevety, jsou vynikajícím zdrojem zinku. Ústřice obsahují nejvíce zinku ze všech potravin.
  2. Mléčné výrobky: jako je sýr, jogurt a mléko, jsou také zdrojem zinku.
  3. Špenát: obsahuje přibližně 0,5 mg zinku na 100 g.
  4. Houby: je hodně variant, například shiitake a bílé houby
  5. Kakao: obsahuje přibližně 1,6 mg zinku na 100 g.
  6. Avokádo: obsahuje přibližně 0,6 mg zinku na 100 g.
  7. Banány: obsahují přibližně 0,2 mg zinku na 100 g.
  8. Jahody: obsahují přibližně 0,3 mg zinku na 100 g.

 

Další užitečné články:

 

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Zinek

Autor článku: Tomáš Hýbner